Kauttuan Tehtaanmuseon näyttely kertoo tehtaan historiasta

SATAKUNTA / EURA – Seuraa opasteita. Kauttuan Tehtaanmuseo sijaitsee Ruukinpuiston ulkopuolella (ainakin toistaiseksi). Museoon on pystytetty havainnollinen näyttely tehtaan historiasta. Kaikki sai alkunsa 1600-luvun lopulla. Vapaaherra Lorentz Creutz kiinnitti huomion Eurajoen voimakkaasti virtaavaan Kauttuankoskeen. Ensin tälle paikalle perustettiin saha ja myöhemmin rautaruukki.

Tarvittava malmi tuotiin Ruotsista. Puutavara saatiin ympäröivistä metsistä. Creutz osti itselleen myös useita alueen kruununtiloja. Ruukki onkin aina ollut tehtaan lisäksi menestyvä maatila. Creutzin kuoltua ruukki siirtyi Timmin suvun omistukseen.

Kauttuan ruukin omistajaksi tuli 1700-luvun lopulla Anders Henrik Falck. Hän uudisti pajatoimintaa ja rakensi nykyisen ruukinkartanon uusklassistisen päärakennuksen. Falckin aikana valmistuivat myös alueen vanhimmat tehtaan työläisten asunnot Sepäntien varteen.

Noormarkun ruukin omistaja liikemies Antti Ahlström osti Kauttuan ruukin vuonna 1873. Pian pajatoiminnan kannattavuus alkoi laskea. Ruukin toiminta lopetettiinkin ennen itsenäisyytemme alkua. Tilalle Ahlström perusti paperitehtaan. Paperin valmistus ja jatkojalostus on jatkunut Kauttualla nykypäivään asti.

Tuotannon muuttuminen suljetusta ruukkiyhteisöstä paperiteollisuuteen oli suuri. Ruukkiaikana pojista tuli seppiä isien opettaessa. Kylän arki sujui pajavasaran melussa parin sadan vuoden ajan. Paperitehtaan rakentamisen jälkeen Sepäntien ympäristö posteineen ja kauppoineen hiljeni.

Sodan jälkeen Euran Paperin valmistuttua ja tuotannon siirtyessä näin uuteen paikkaan Ruukinpuisto hiljeni entisestään. Alvar Aallon suunnittelemat tehtaan työläisten asunnotkin rakennettiin tehdasalueen ulkopuolelle. Nyt Ruukinpuiston rakennuksissa toimivat monet käsityöläiset ja taiteilijat. Ruukinkartanon päärakennus toimii hotelli-ravintolana (Kauttuan Klubi).

Museo on avoinna tilauksesta.

KAUTTUAN TEHTAANMUSEO

Osoite: Tehtaantie 59, Kauttua (Eura).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.