Alvar Aallon Kauttuan Terassitalon yksi asunto on avoinna kaikille

SATAKUNTA / EURA – Arkkitehti Alvar Aalto sai lähes vapaat kädet. Hänen tehtävänään oli vuonna 1937 suunnitella Kauttuan ruukkialueen kaavoituksen ja täydennysrakentamisen A. Ahlström -yhtiön tilaamana. Alueesta haluttiin tehdä modernin arkkitehtuurin näyttämö. Ensimmäisenä alueelle valmistui Terassitaloksi nimetty ”portaaton kerrostalo” vuonna 1938.

Aallon tehtävänä oli suunnitella ruukinalueella useita muitakin rakennuksia. Moni valmistuikin, mutta sota muutti suunnitelmat. Rakennustarvikkeista oli pulaa. Terassitalo suunniteltiin yhtiön ylempien toimihenkilöiden asuintaloksi. Alun perin terassitalojakin oli tarkoitus sijoittaa rinteeseen useampia.

Terassitalo on hyvä esimerkki Aallon halusta sijoittaa rakennus osaksi luontoa. Monikerroksinen asuintalo mukailee rinnettä, joten jokaiselle asunnolle muodostuu oma sisäänkäynti maan tasalta. Talo on suunniteltu niin, että alemman kerroksen tasakatto toimii ylemmän kerroksen terassina. Näin ylemmästä kerroksesta ei näe alemman asunnon terassille. Huoneistot jatkuvat rinteen sisälle, joten niihin on voitu rakentaa myös kellari- ja varastotilaa.

Betonirunkoinen ja valkoiseksi rapattu talo on pelkistetty sisältä ja ulkoa. Ikkunoiden ja valkoisten pintojen ansiosta huoneisto on valoisa. Yksi talon huoneisto on sisustettu vanhoilla Artekin kalusteilla ja valaisimilla.

Nykyisin kuudesta huoneistosta yksi on avoinna kaikille. Sen vuokralaisena on Euran kunta. Näin Aallon arkkitehtuurista kiinnostuneilla on mahdollisuuden päästä tutustumaan kuuluisan arkkitehdin suunnittelemaan asuinrakennukseen.

ALVAR AALLON TERASSITALO

Osoite: Alvar Aallontie 4, asunto 3, Kauttua, Eura.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kauttuan Tehtaanmuseon näyttely kertoo tehtaan historiasta

LUE MYÖS: Kauttuan Ruukinpuisto muodostuu eri aikakausilla valmistuneista rakennuksista

LUE MYÖS: Euran Naurava lohikäärme synnyn taustalla on onnekas sattuma

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.