Kauttuan Ruukinpuisto muodostuu eri aikakausilla valmistuneista rakennuksista

SATAKUNTA / EURA – Kauttuan Ruukinpuistossa näkyy vahvasti Alvar Aallon kädenjälki. Maamme kuuluisimman arkkitehdin tehtävänä oli suunnitella ruukille useita rakennuksia. Teollisuusmies Antti Ahlströmin omistaman ruukin alueelle olisi rakennettu enemmänkin Aallon suunnittelemia taloja, mutta sota muutti suunnitelmat. Rakennustarvikkeista oli pulaa.

Eräs arvokkaimmista rakennuksista on vuonna 1939 rinteeseen valmistunut Terassitalo. Alkuperäisen suunnitelman mukaan näitä taloja piti olla useampiakin. Muita Aallon suunnittelemia rakennuksia ovat muun muassa tehtaan työläisten omakotitalot ja 1940-luvulla valmistunut Tipula, naistyöntekijöille tarkoitettu asuntola.

Koskenpartaalle rakennettiin tehtaan työntekijöille Jokisauna, joka toimii osin yhä samassa tehtävässä. Aallon suunnittelema Villa Aalto on nykyisin hotellikäytössä.

Kauttuan Ruukinpuisto muodostuu eri aikakausilla valmistuneista rakennuksista. Vanhimmat tehtailija Anders Henrik Falckin rakennuttamat talot ovat Sepäntien punaiset työläisten asunnot 1700-luvun lopulta. Falck rakensi myös uusklassismia edustavan ruukinkartanon päärakennuksen, joka valmistui vuonna 1802. Nyt siinä toimii hotelli-ravintola Kauttuan Klubi. Sen vieressä on kahdeksankulmainen kellotorni 1830-luvulta.

Voimakkaasti virtaavan Kauttuankosken partaalla on 1800-luvun punainen saharakennus. Vanhemmasta myllystä on jäljellä vain rauniot.

Arkkitehti Jarl Eklund suunnitteli vuonna 1911 Villa Ahlströmin paikallisjohtajan asunnoksi. Rakennuksessa toimii nyt Pyhäjärvi-instituutti. 1900-luvun alussa valmistuneen paperitehtaan tarpeisiin rakennettiin Rauman radalta haarautuva rautatie ja rautatieasema.

Kauttuan Ruukinpuiston historiaan voi tutustua Tehtaanmuseossa, joka sijaitsee hieman ruukkialueen ulkopuolella Eurajoen toisella puolella. Museon vieressä on kesäteatteri.

KAUTTUAN RUUKINPUISTO

Osoite: Sepäntie 3, Kauttua (Eura).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alvar Aallon Kauttuan Terassitalon yksi asunto on avoinna kaikille

LUE MYÖS: Kauttuan Tehtaanmuseon näyttely kertoo tehtaan historiasta

LUE MYÖS: Euran Naurava lohikäärme synnyn taustalla on onnekas sattuma

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.