Euran Naurava lohikäärme synnyn taustalla on onnekas sattuma      

SATAKUNTA / EURA – Vuonna 1969 Euran kunnan viemärisuunnitelmat menivät uusiksi. Niemen Matti, kaivinkoneenkuljettaja, teki ainutlaatuisen löydön. Koneen kauhan mukana nousi maan uumenista rautakauden aikainen miekka.

Niemi kiikutti miekan entiselle opettajalleen, Valtteri Lyysaarelle, joka oli innokas arkeologian harrastaja. Pikasoitto kunnanjohtajalle ja viemärityöt keskeytettiin. Luistarin esihistoriallisen kalmiston kaivaukset aloitettiin.

Löytö ei tullut yllätyksenä, sillä Euran alueella oli tehty arkeologisia kaivauksia jo vuosikymmenien ajan. Kivi- ja pronssikauden löydöksiä on Eurasta tehty useita, mutta erityisesti rautakauden ajan jäämistö on ollut poikkeuksellisen suuri. Syynä on 500- ja 600 -lukujen vaihteessa käytössä ollut ruumishautaus, kun muualla vainajat poltettiin.

Vainajat laitettiin hautaan juhlapuvuissaan, korut mukanaan. Seuraavaa elämää varten vainajalla oli mukanaan rahaa, työvälineitä, aseita, puukkoja, viikatteita ja sirppejä.

Luistarin kalmisto on eräs koko Suomen merkittävimmistä muinaismuistoalueista. Alueelta on löydetty yli 1300 hautaa ja tuhansia esineitä. Kuuluisin hauta on Euran emännän hauta, josta löytyi runsaasti pronssikorujen alta säilyneitä tekstiilinpaloja.

Näiden löytöjen avulla on voitu ennallistaa Euran muinaispuku. Yksi tällainen on nähtävissä esihistoriasta kertovan opastuskeskus Nauravassa lohikäärmeessä. Se on saanut nimensä haudasta löydetyn viikinkiaikaisen keihäänkärjen koristekuvion mukaan.

Vaikka kyseessä ei ole museo, voi Nauravassa lohikäärmeessä ihastella löydettyjä esineitä. Esillä on myös kopiota, joita voi kosketella. Voit esimerkiksi kokeilla, kuinka painava oli rautakauden aikainen miekka.

Luistarin kalmisto sijaitsee parin kilometrin päässä Nauravasta lohikäärmeestä. Kesäaikana alueen isätiloissa on valokuvanäyttely Luistarin kaivauksista.

NAURAVA LOHIKÄÄRME

Osoite: Eurantie 18, Eura.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alvar Aallon Kauttuan Terassitalon yksi asunto on avoinna kaikille

LUE MYÖS: Kauttuan Tehtaanmuseon näyttely kertoo tehtaan historiasta

LUE MYÖS: Kauttuan Ruukinpuisto muodostuu eri aikakausilla valmistuneista rakennuksista

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.