Eurajoen apteekkimuseo sijaitsee kristillinen opiston upeissa tiloissa

SATAKUNTA / EURAJOKI – Apteekkari Raija Hakolan Eurajoen kotiseutuyhdistykselle lahjoittama jäämistö on tallennettu Lavilan kartanon yläkerran yhteen huoneeseen. Apteekkimuseo on saanut arvoisensa tilat rakennuksesta, joka itsekin on tärkeä osa eurajokelaista historiaa.

Lavilan kartano oli Vuojoen kartanon sivutila, jonka kartanoherra Björkheim rakennutti omalle pojalleen 1906. Päärakennuksen nykyinen jugendtyylinen ulkonäkö on vuodelta 1922. Nyt kartanon tiloissa toimii Eurajoen kristillinen opisto.

Apteekkimuseon tilat on pyritty toteuttamaan 1940-1950 -lukujen tyyliin, vaikka osa esineistä onkin tätä aikakautta vanhempia. Eurajoella apteekki on vaihtanut useasti paikkaa ja aina on kannettu sisään uudet huonekalut. Pitkään apteekkarina ollut Raija Hakola tallensi kuitenkin kellaritiloihin kaikkea sellaista, mikä poistettiin käytöstä. Apteekkimuseo perustettiin 2009. Nykyisiin tiloihin siirryttiin 2014.

Apteekkimuseo järjestää teemallisia opastuksia apteekkialasta kiinnostuneille ryhmille. Museossa havainnollistetaan, miten apteekkari valmisti itse aikoinaan lääkkeittään. Museossa on paljon vanhoja työvälineitä, joilla lääkkeet valmistettiin ennen teollisesti valmistettujen lääkkeiden tuloa. Museon vanhin esine on vaaka 1800-luvun lopulta. Lisäksi nähtävänä on muun muassa rohdosmylly, joka oli tärkeä työväline lääkkeiden valmistuksessa.

Löytyypä apteekkimuseosta perinteiset pelikortitkin. Taipuisina niitä voitiin käyttää voiteen keräämiseen ja näin pelikortin avulla saatiin astian seinämät puhdistettua.

Alkuaikoina apteekkari purkitti lääkkeet asiakkaiden omiin pulloihin. Ajan myötä tilalle tulivat tutut apteekkien omat ruskeat pullot. Ruskea väri suojasi parhaiten auringon UV-säteilyltä. Pullot piti järjestää offensiivin eli asiakastilan hyllyille hyvää järjestykseen. Tällä annettiin asiakkaille vaikutelma apteekkarin ammattitaidosta.

LISÄYS

Apteekkimuseo on keväällä 2023 siirretty Eurajoen Kristillisen Opiston tiloista Irjanteelle, maatalousmuseon päätyyn.

APTEEKKIMUSEO

Osoite: Koulutie 4, Eurajoen kristillinen opisto, Eurajoki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Eurajoen kotiseutumuseo sijaitsee kauniissa ympäristössä

LUE MYÖS: Varttuneemmalle vierailijalle Eurajoen Koulumuseosta löytyy monta mielenpainunutta yksityiskohtaa

LUE MYÖS: Eurajoen maatalousmuseo kertoo Munakarin veljesten värikkäästä elämästä

LUE MYÖS: Olkiluodon vierailukeskus on avoinna myös satunnaiselle kävijälle

LUE MYÖS: Vuojoen kartano on eräs Suomen hienoimmista empirerakennuksista

LUE MYÖS: Eurajoen Välimaan perinnetorppa on elävä perinnekohde

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.