Eurajoen kotiseutumuseo sijaitsee kauniissa ympäristössä

SATAKUNTA / EURAJOKI – Tästä ei suomalainen kylämaisema enää kauniimmaksi voi tulla. Eurajoella Irjanteen kylässä kulttuurihistoriallinen näkymä on poikkeuksellisen idyllinen. Pohjanmaan rantatie, Turusta Tukholmaan Pohjanlahden kiertävä vanha keskiaikainen maantie, kurvaa Irjan-teen kylän kautta.

Lyhyen ajomatkan päässä Eurajoen keskustasta sijaitseva Irjanne on muutaman sadan asukkaan kylä. Aktiivisen kotiseutuyhdistystoiminnan ansiosta täällä on monipuolinen museotarjonta. Satakunnan vanhimman puukirkon ympärillä on monta tasokasta museota.

Jo itse Kirkonmäki 1700-luvun puukirkkoineen ja kellotapuleineen on näkemisenarvoinen. Hautausmaan takana koskimaisesti virtaava joki ja sen partaalla oleva vanha saha täydentää satakuntalaisen kulttuurimaiseman.

Kirkon vieressä sijaitseva entinen lainamakasiini toimii hyvin hoidettuna kotiseutumuseona. Manttaalikunta lahjoitti tarpeettomaksi käyneen 1833 rakennetun lainajyvästön kotiseutuyhdistykselle museotoimintaa varten. Kyläläiset ovat lahjoittaneet kattavan kokoelman esineistöä, jotka on aseteltu ammattiryhmittäin makasiinin kahteen kerrokseen.

Museossa on runsaasti käsityö-, leipomis-, maitotalous- ja pyykinpesuvälineitä. Eräs museon erikoisuus on puusta tehty vanhanaikainen polkupyörä sekä Vuojoen kartanon entinen mankeli. Löytyypä museosta pontikankeittovälineetkin.

Kotiseutumuseon piha-alueella on 1900-luvun alussa rakennettu paloruiskuvaja. Sen suojissa on vapaapalokunnan käytöstä poistunutta palokalustoa. Vaja kokoelmineen on alkuperäisellä paikallaan.

Museon pihalla on sotamarsalkka Åke Tottin muistokivi. Hän oli kuninkaan Kustaa II Adolfin uskollinen palvelija, joka tunnettiin nimellä Pohjolan lumiaura. Tott osallistui useaan sotaan kuninkaan joukoissa. Palkkioksi hän sai kuninkaalta kartanoita Eurajoelta. Åke Tott kuoli Lavilan kartanossaan 42-vuotiaana. Hänet on haudattu Turun tuomiokirkkoon.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Huhdantie 1, Irjanne, Eurajoki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Eurajoen apteekkimuseo sijaitsee kristillinen opiston upeissa tiloissa

LUE MYÖS: Varttuneemmalle vierailijalle Eurajoen Koulumuseosta löytyy monta mielenpainunutta yksityiskohtaa

LUE MYÖS: Eurajoen maatalousmuseo kertoo Munakarin veljesten värikkäästä elämästä

LUE MYÖS: Olkiluodon vierailukeskus on avoinna myös satunnaiselle kävijälle

LUE MYÖS: Vuojoen kartano on eräs Suomen hienoimmista empirerakennuksista

LUE MYÖS: Eurajoen Välimaan perinnetorppa on elävä perinnekohde

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.