Olkiluodon vierailukeskus on avoinna myös satunnaiselle kävijälle

SATAKUNTA / EURAJOKI – Eurajoen Olkiluodossa sijaitseva Teollisuuden Voiman omistama näyttelykeskus esittelee ydinvoiman tuotantoa ja läheisen ydinvoimalaitoksen toimintaa. Koululaisryhmät ovat Olkiluodon vakiokävijöitä, mutta vierailukeskus on avoinna myös satunnaiselle kävijälle. Näyttelyyn tutustuminen on maksutonta. Vierailukeskuksen anti on ydinvoiman imagomarkkinointia parhaimmillaan.

Opastetuille ryhmävierailuille pitää varata aika jo kaksi viikkoa etukäteen. Vierailua varten tarvitaan osallistujien tarkat henkilötiedot. Mukana vierailulla tulee olla ajokortti, passi tai virallinen henkilöllisyystodistus.

Arkkitehti Aki Alangon suunnittelema vierailukeskus on tyylikäs. Näyttelytilojen ohella täältä löytyy kahvio, kokoustilat ja yli 100 hengen auditorio. Perusnäyttely, Tiedekeskus Heurekan suunnittelema Sähköä uraanista on sekin toteutettu tyylikkäästi. Näyttely havainnollistaa kansanomaisesti ydinvoimalaitoksen toimintaa alkaen uraanin louhinasta ja päättyen käytetyn polttoaineen loppusijoitukseen.

Näyttelyssä on esillä kaksi vahvarakenteista loppusijoituskapselia, valurautainen ja päällimmäiseksi tuleva kuparikapseli. Valurauta suojaa mekaaniselta rasitukselta ja kupari pohjaveden vaikutukselta.

Käytetty ydinpolttoaine on radioaktiivista. Se pitää eristää niin pitkäksi aikaa, että se on vaaraton. Suojakapselit sijoitetaan peruskallioon porattuihin reikiin yli 400 metrin syvyyteen. Lopuksi tunneli täytetään ja suljetaan lopullisesti.

Olkiluodon vierailukeskus sijaitsee kauniilla paikalla merenrannalla. Keskuksen terassilta avautuu laaja näkymä kohti hieman kauempana sijaitsevan ydinvoimalaitoksen suuntaan. Vierailukeskuksen metsäisessä maastossa luonnonsuojelualueen kupeessa on noin kilometrin pituinen havaintopolku. Reitin varteen on sijoitettu opastustauluja, jotka kertovat alueen luonnon erityispiirteistä.

OLKILUODON VIERAILUKESKUS

Osoite: Olkiluoto, Eurajoki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.