Kemppien tupa on paikallisen kotiseutuyhdistyksen silmäterä

VARSINAIS-SUOMI / LEMU – Lemun kirkon vieressä sijaitsee vankka hirsinen makasiini. Samanlaisia rakennuksia on yhä monen muunkin kirkon yhteydessä. Kyseessä on kruunun määräämä lainamakasiini eli pitäjänmakasiini, jonka hoitaminen oli usein seurakunnan vastuulla. Ruotsi-Suomen aikana viljavarastoon kerättiin hyvinä satovuosina ylimääräistä viljaa katovuosien varalle. Lainatusta viljasta joutui maksamaan korkoa.

Käytäntö olikin eräänlainen oman aikakauden pankkijärjestelmä. Ylijäämävilja saatettiin myös huutokaupata. Saadut varat käytettiin seurakuntatyöhön, kuten köyhien auttamiseen.

Lainamakasiinijärjestelmästä luovuttiin 1900-luvun alussa, kun maatalous ja pankkilaitos alkoivat kehittyä. Moni entinen jyvävarasto tyhjeni. Myöhemmin sotien jälkeen, kun kotiseututoiminta alkoi, monet makasiinit muuttuivat museoiksi. Näin myös Lemussa. Viimeiset varastossa olleet viljat huutokaupattiin vuosikymmeniä sitten.

Kotiseutuyhdistys Lemun Kempit perustettiin vuonna 1952. Yhdistyksen yhtenä tavoitteena on lisätä pitäjän asukkaiden kotiseututuntemusta. Tarkoitukseen sopii hyvin Kemppien tupa, entinen lainajyvästö.

Lemun viljamakasiini valmistui vuonna 1858. Hirsistä tehty rakennus on kaksikerroksinen. Ulkopinta on vuorattu punamullatulla laudoituksella. Rakennukseen johtavat 1800-luvun lopun jyhkeät kiviraput ovat yhä priimakunnossa. Muiden pitäjämakasiinien tavoin tässäkin rakennuksessa oli kaksinkertaiset seinät viljavarkauksien estämiseksi.

Lemun manttaalikunnalta lahjoituksena saatu makasiini muutettiin museoksi taiteilija Ilmari Wirkkalan tekemien suunnitelmien pohjalta. Muun muassa sisempi hirsikerta purettiin. 

Kemppien tupaan on kerätty lemulaisten lahjoittamia vanhoja esineitä. Pysyvässä näyttelyssä kerrotaan, miten arjessa tarvittiin erilaisia puuesineitä. Esillä on paljon kaikkea sellaista, mitä puusta voi työstää. 

KEMPPIEN TUPA

Osoite: Monnoistentie 10, Lemu (Masku).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.