Untamalan kylänraitti on valittu Suomen vuoden kyläksi

VARSINAIS-SUOMI / LAITILA – Useimmat Kasitietä ajavat porhaltavat vain ohi. Laitilan keskustasta muutama kilometri pohjoiseen Rauman suuntaan Untamala-kyltin kohdalla kannattaa kuitenkin kääntyä sivuun. Lyhyen ajomatkan päässä on viehättävä Untamalan hyvin säilynyt raittikylä.

Onpa Untamala valittu Suomen vuoden kyläksikin. Museovirasto on määritellyt Untamalan valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, vaikka nykyinen kylänraitti on supistunut muutamaan sataan metriin. Osa kantataloistakin on jo kadonnut. Silti Untamala on yhä erinomainen esimerkki vakkasuomalaisesta raitti- eli rivikylästä.

Untamalan korkeimmat kohdat paljastuivat meren alta noin 4 000 vuotta sitten. Kylän paikalla on asuttu yhtäjaksoisesti yli parituhatta vuotta. Untamalan asutus on keskittynyt peltoaukealta kohoavan harjun laelle.

Alue tunnetaan runsaista esihistoriallisen ajan löydöistään. Untamalan maastossa on eräs Suomen tunnetuimmista rauta-ajan hautapaikoista. Museoviraston ylläpitämä arkeologinen keskus esitteli alueen historiaa. Nyt keskuksen toiminta on lopetettu.

Sammaloituneen kiviaidan takana sijaitseva Untamalan punaiseksi maalattu puinen Pyhä Pietarin kirkko on peräisin vuodelta 1785. Samalla paikalla on ollut kirkko jo vuosisatoja sitten. Untamalan kirkonmäkeä pidetäänkin yhtenä Suomen varhaisimmista kirkonpaikoista. Kirkkomaalla on Kalevanpojan viikatteentikku -niminen kulttuurimuistomerkki, parin metrin korkuinen kivipaasi. Kansanperinteen mukaan se oli jättiläisen viikatteen hiomiseen tarkoitettu hiomakivi.

Kirkon vieressä on kylätoimikunnan kunnostama Ventolan päärakennus, joka toimii untamalaisten kokoontumispaikkana. Kesäisin talossa on toiminut kahvila. Untamalan kyläraitin 1700-luvulta peräisin oleva Sarkin talo toimii kotiseutumuseona.

UNTAMALAN KYLÄNRAITTI

Osoite: Noin viisi kilometriä Laitilan keskustasta Rauman suuntaan. Seuraa opasteita.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kaariaisten mäkitupalaismuseo oli maaseudun köyhälistön vaatimaton asunto

LUE MYÖS: Kaitilan kotimuseo on tehty intohimolla

LUE MYÖS: Kauppilan umpipiha Laitilassa on eräs Suomen täydellisemmistä ulkoilmamuseoista

LUE MYÖS: Nolhin torppa on paikallisen kotiseutuyhdistyksen silmäterä

LUE MYÖS: Poukan talo on esimerkki Laitilan keskustan talonpoikaisesta historiasta

LUE MYÖS: Sarkin talo Laitilassa vie ajassa vuosisatoja taaksepäin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.