Kaitilan kotimuseo on tehty intohimolla

VARSINAIS-SUOMI / LAITILA – Vanhan säilyttäminen voi olla intohimo. Laitilalainen kulttuurimaantieteilijä ja innokas, kotiseututyötä kauan tehnyt Katriina Kaitila on kerännyt hienon kokoelman vanhoja esineitä. Katariinan kotitilan pihapiirissä sijaitsevaan entiseen vilja-aittaa on sijoitettu ihailtavaksi satoja paikallisen maalaiselämän työkaluja ja tarve-esineitä.

Osa esineistä on tilan omia, osa on saatu muualta tai ostettu huutokaupoista. Kaikki esineet ovat lähiseudulta. Suurin osa on Katariinan kotipitäjästä, Laitilasta.

Kaitilan suku on elänyt tällä paikalla, Ytön kylässä, 1800-luvun puolestavälistä. Vanhimmat rakennukset on jo purettu. Vuonna 1959 rakennetun vilja-aitan alakerta on omistettu muun muassa viljankäsittelylle. Yläkerrassa esineet on laitettu esille havainnollisesti aihepiireittäin, kuten kalastus, puutyöt, sota-aika ja ruuanlaitto.

Vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta. Monet ovat tuttuja ainakin vanhemmalle väelle, mutta osan tunnistamisessa tarvitaan jo mielikuvitusta. Kannattaa udella omistajalta vaikkapa erikoista rotanpyydystä ja kasviprässiä tai aitoja, noidan käyttämiä välineitä.

Suurimman tilan vilja-aitan yläkerrasta vie Untamalan kylästä hankittu kylämankeli. Sen Kaitila sai huutokaupasta yhdellä markalla, kun mankeli ei kelvannut kenelläkään. Puisen mankelin painona ovat raskaat kivenmurikat.

Eräs Kaitilan tallentamista esineistä on Martta-nukke. 1900-luvun alussa nuket tehtiin käsitöinä. Martat olivat monen tytön suosikkinukkeja. Niille järjestettiin omia nimipäiväjuhliakin. Maatilan suulirakennuksessa on nähtävänä vanhoja hevosvetoisia rekiä.

Koululaisryhmät ovat Kaitilan kotimuseon vakiovieraita. Katariinan esinekokoelmaan voi tutustua sopimuksen mukaan: Katariina Kaitila, 0400-948144.

KAITILAN KOTIMUSEO

Osoite: Kaivolantie 553, Laitila, noin seitsemän kilometriä Laitilan keskustasta.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kaariaisten mäkitupalaismuseo oli maaseudun köyhälistön vaatimaton asunto

LUE MYÖS: Kauppilan umpipiha Laitilassa on eräs Suomen täydellisemmistä ulkoilmamuseoista

LUE MYÖS: Nolhin torppa on paikallisen kotiseutuyhdistyksen silmäterä

LUE MYÖS: Poukan talo on esimerkki Laitilan keskustan talonpoikaisesta historiasta

LUE MYÖS: Sarkin talo Laitilassa vie ajassa vuosisatoja taaksepäin

LUE MYÖS: Untamalan kylänraitti on valittu Suomen vuoden kyläksi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.