Poukan talo on esimerkki Laitilan keskustan talonpoikaisesta historiasta

VARSINAIS-SUOMI / LAITILA – Laitila tunnetaan virvoitusjuomistaan ja kananmunistaan. Molempiin voi tutustua Laitilan keskustan Poukan talossa, joka on jo sellaisenaan nähtävyys. Laitilan vanhin puurakennus, Poukan tilan punainen päärakennus, toimii nyt matkailu- ja kulttuurikäytössä.

Poukan talo on esimerkki Laitilan keskustan talonpoikaisesta historiasta. Tilan päärakennus on 1700-luvulta, mutta rakennusta ympäröivää umpipihaa ei enää ole. Alun perin Poukan talo oli lähempänä kirkkoa, mutta se jouduttiin siirtämään nykyiselle paikalleen. Talon vierestä kulkeva kapea tie oli aikoinaan Laitila-Uusikaupunki-tie.

Poukan suku on yhä olemassa, mutta Laitilan Poukan tila siirtyi sen rengin ja piian, Eino ja Serafina Soinin omistukseen vuonna 1912. Vuonna 1974 rakennus siirtyi Laitilan kaupungille. Tarkoituksena oli purkaa ränsistynyt talo ja pystyttää tilalle uusia asuntoja. Lopulta Poukan talo päätettiin kuitenkin kunnostaa.

Talon tuvassa on säilyttänyt alkuperäinen tunnelma. Kahdessa kamarissa on pysyvät näyttelyt. Toinen kertoo virvoitusjuomateollisuuden perinteistä. Laitilan ensimmäinen juomatehtailija oli Frans Emil Verainen. Hän aloitti toiminnan vuona 1912. Näyttelyyn on ikuistettu Verainen limpsakärryineen. Vuonna 1928 Verainen sai kilpailijan.

Laitilaan perustettiin toinen limonaditehdas, kun kauppias Oskar Aaltonen yhteistyökumppaneineen aloitti virvoitusjuoman valmistamisen. Vuonna 1995 perustettu Laitilan Wirvoitusjuomatehdas jatkaa vanhoja perinteitä.

Laitilalainen kanatalous laajeni 1900-luvun alkuvuosikymmenillä. Naapurin menestys innoitti seuraavaa ja munatuotanto levisi. Laitilaan syntyi useita pieniä, mutta monilukuisia kanalayksiköitä. Laitilassa muni pian asukaslukuun suhteutettuna eniten kanoja Suomessa. Nykyisin Laitila tuottaa 13-14 prosenttia Suomen kanamunista.

POUKAN TALO

Osoite: Keskuskatu 4, Laitila.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kaariaisten mäkitupalaismuseo oli maaseudun köyhälistön vaatimaton asunto

LUE MYÖS: Kaitilan kotimuseo on tehty intohimolla

LUE MYÖS: Kauppilan umpipiha Laitilassa on eräs Suomen täydellisemmistä ulkoilmamuseoista

LUE MYÖS: Nolhin torppa on paikallisen kotiseutuyhdistyksen silmäterä

LUE MYÖS: Sarkin talo Laitilassa vie ajassa vuosisatoja taaksepäin

LUE MYÖS: Untamalan kylänraitti on valittu Suomen vuoden kyläksi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.