Sarkin talo Laitilassa vie ajassa vuosisatoja taaksepäin

VARSINAIS-SUOMI / LAITILA – Laitilan Untamalan kyläraitin arvokkaimpiin rakennuksiin kuuluu Sarkin talonpoikastalo. Sen omistaa Laitilan Nuorisoseura. Muiden talojen tavoin Sarkin talo on rakennettu aivan tien varteen.

Jo Untamalan kyläraitti on nähtävyys ja harvinaisuus Suomessa. Sarkin hirsinen parituparakennus pihapiireineen vie ajassa vuosisatoja taaksepäin. Museoon on kerätty runsaasti vanhaa talonpoikaisesineistöä – arkisia tarve-esineitä, työkaluja, antiikki- huonekaluja ja vanhaa kirjallisuutta.

Sarkin tilan historiaa voidaan seurata aina 1700-luvulle asti. Tilan viimeinen omistaja oli Juho Verner Sarkki. Hän kuoli vuonna 1942. Juho oli naimaton ja lapseton. Sarkki ehti myydä talonsa irtaimistoineen ennen kuolemaansa Igne ja Otto Wallinille. Samoihin aikoihin Laitilan Nuorisoseura suunnitteli museotoiminnan aloittamista.

Sarkin talo siirtyi yhdistykselle Wallinien lahjoittamana. Alun perin Sarkin pihapiiri muodosti umpipihan, mutta nyt museon tontilla ei ole enää alkuperäisiä ulkorakennuksia. Yhdistys osti Laitilan Koukelasta 1700-luvun luhtiaidan pian museon perustamisen jälkeen.

Sisäänkäynti taloon on jo erikoinen. Rakennuksen portaana on yksinkertainen kivisistä ladottu rakennelma. Ulko-ovi on jaettu poikkisuunnassa keskeltä kahteen osaan. Ovea voi kesäaikaan pitää alapuoli kiinni ja yläpuoli auki, jolloin sudet tai muut eläimet eivät päässeet sisään. Ulko-ovesta astutaan porstuaan, josta päästään tuvan ja salin puolelle.

Eteisestä johtaa rivikylän talotyypeille ominainen klinkka, kapea käytävä, suoraan kylää halkovalle tielle. Tupaa hallitsevat pitkät seinänvieruspenkit, takka ja erikoinen luukuilla varustettu kerrossänky. Tunnelma on hyvin aito. Tuvasta pääsee pieneen peräkammariin. Avaran salin puolella katse kiinnittyy komeaan kaakeliuuniin. Sali on rakenteeltaan talon vanhin osa. Se lienee peräisin 1800-luvun alusta.

SARKIN TALO

Osoite: Untamontie 79, Laitila.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kaariaisten mäkitupalaismuseo oli maaseudun köyhälistön vaatimaton asunto

LUE MYÖS: Kaitilan kotimuseo on tehty intohimolla

LUE MYÖS: Kauppilan umpipiha Laitilassa on eräs Suomen täydellisemmistä ulkoilmamuseoista

LUE MYÖS: Nolhin torppa on paikallisen kotiseutuyhdistyksen silmäterä

LUE MYÖS: Poukan talo on esimerkki Laitilan keskustan talonpoikaisesta historiasta

LUE MYÖS: Untamalan kylänraitti on valittu Suomen vuoden kyläksi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.