Kaariaisten mäkitupalaismuseo oli maaseudun köyhälistön vaatimaton asunto

VARSINAIS-SUOMI / LAITILA – Miten ihmeessä tänne on mahtunut asumaan isä ja äiti sekä kuusi lasta? Laitilan Kaarinaisissa sijaitseva 1800-luvulla rakennettu mäkitupalaisperheen käyttämä asunto on ällistyttävän pieni.

Se oli kuitenkin aikoinaan monen maalla asuneen perheen tapa asua. Mäkitupalaiset olivat maaseudun köyhälistöä, jotka elivät isäntänsä vuokratuvissa. Viljelymaata ei juurikaan kuulunut vuokrasopimukseen.

Mäkitupalaiset työskentelivät ulkopuolisissa töissä ollen oman aikakauden pätkätyöläisiä. He saivat elantonsa piikoina ja renkeinä tai tekemällä satunnaisia metsä- ja uittotöitä. Palkka maksettiin usein elintarvikkeina, joskus harvoin lanteilla.

Mäkitupalaisten elämä oli niukkaa. Heidät sijoitettiin alempiin yhteiskuntaluokkiin heti irtolaisten jälkeen. Elintasoa oli liki mahdotonta nostaa. Moni mäkitupalainen päättikin lähteä Amerikkaan paremman elämän toivossa. Vuoden 1919 torpparilain myötä mäkitupalaiset saivat mahdollisuuden lunastaa tilat itselleen.

Kaariaisten kylän tuvassa asui Juho Välilä perheensä kanssa. Isännän kuoltua vuonna 1931, tänne jäi asumaan hänen nuorin poikansa Oskar. Muut lapset olivat lähteneet muualle. Osa oli muuttanut Amerikkaan asti. Kun Oskar kuoli vuonna 1938, tupa myytiin huutokaupalla. Ostajina oli ryhmä kyläläisiä, jotka halusivat tehdä talosta mäkitupalaismuseon.

Tupamuseota on entisöity vuosikymmenien aikana useasti. Pärekatto uusittiin pariin kertaan, kunnes se päätettiin korvata väliaikaisesti peltikatolla. Sisätiloissa tunnelma on säilynyt ainutlaatuisena. Rakennuksessa on vain yksi asuinhuone. Ahdasta oli. Tuvassa on yhä kaikki tarpeelliset huonekalut, kuten sänky, penkit ja tuolit. Osa esineistä on alkuperäisiä, osa kyläläisten lahjoittamia.

KAARIAISTEN MÄKITUPALAISMUSEO

Osoite: Museo sijaitsee Kaariaisten kylässä noin seitsemän kilometriä Laitilan keskustasta Kaivolantien varrella (viitoitus).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kaitilan kotimuseo on tehty intohimolla

LUE MYÖS: Kauppilan umpipiha Laitilassa on eräs Suomen täydellisemmistä ulkoilmamuseoista

LUE MYÖS: Nolhin torppa on paikallisen kotiseutuyhdistyksen silmäterä

LUE MYÖS: Poukan talo on esimerkki Laitilan keskustan talonpoikaisesta historiasta

LUE MYÖS: Sarkin talo Laitilassa vie ajassa vuosisatoja taaksepäin

LUE MYÖS: Untamalan kylänraitti on valittu Suomen vuoden kyläksi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.