VARSINAIS-SUOMI / LAITILA – Miten ihmeessä tänne on mahtunut asumaan isä ja äiti sekä kuusi lasta? Laitilan Kaarinaisissa sijaitseva 1800-luvulla rakennettu mäkitupalaisperheen käyttämä asunto on ällistyttävän pieni.
Se oli kuitenkin aikoinaan monen maalla asuneen perheen tapa asua. Mäkitupalaiset olivat maaseudun köyhälistöä, jotka elivät isäntänsä vuokratuvissa. Viljelymaata ei juurikaan kuulunut vuokrasopimukseen.
Mäkitupalaiset työskentelivät ulkopuolisissa töissä ollen oman aikakauden pätkätyöläisiä. He saivat elantonsa piikoina ja renkeinä tai tekemällä satunnaisia metsä- ja uittotöitä. Palkka maksettiin usein elintarvikkeina, joskus harvoin lanteilla.
Mäkitupalaisten elämä oli niukkaa. Heidät sijoitettiin alempiin yhteiskuntaluokkiin heti irtolaisten jälkeen. Elintasoa oli liki mahdotonta nostaa. Moni mäkitupalainen päättikin lähteä Amerikkaan paremman elämän toivossa. Vuoden 1919 torpparilain myötä mäkitupalaiset saivat mahdollisuuden lunastaa tilat itselleen.
Kaariaisten kylän tuvassa asui Juho Välilä perheensä kanssa. Isännän kuoltua vuonna 1931, tänne jäi asumaan hänen nuorin poikansa Oskar. Muut lapset olivat lähteneet muualle. Osa oli muuttanut Amerikkaan asti. Kun Oskar kuoli vuonna 1938, tupa myytiin huutokaupalla. Ostajina oli ryhmä kyläläisiä, jotka halusivat tehdä talosta mäkitupalaismuseon.
Tupamuseota on entisöity vuosikymmenien aikana useasti. Pärekatto uusittiin pariin kertaan, kunnes se päätettiin korvata väliaikaisesti peltikatolla. Sisätiloissa tunnelma on säilynyt ainutlaatuisena. Rakennuksessa on vain yksi asuinhuone. Ahdasta oli. Tuvassa on yhä kaikki tarpeelliset huonekalut, kuten sänky, penkit ja tuolit. Osa esineistä on alkuperäisiä, osa kyläläisten lahjoittamia.
KAARIAISTEN MÄKITUPALAISMUSEO
Osoite: Museo sijaitsee Kaariaisten kylässä noin seitsemän kilometriä Laitilan keskustasta Kaivolantien varrella (viitoitus).
LUE MYÖS: Kaitilan kotimuseo on tehty intohimolla
LUE MYÖS: Kauppilan umpipiha Laitilassa on eräs Suomen täydellisemmistä ulkoilmamuseoista
LUE MYÖS: Nolhin torppa on paikallisen kotiseutuyhdistyksen silmäterä
LUE MYÖS: Poukan talo on esimerkki Laitilan keskustan talonpoikaisesta historiasta
LUE MYÖS: Sarkin talo Laitilassa vie ajassa vuosisatoja taaksepäin
LUE MYÖS: Untamalan kylänraitti on valittu Suomen vuoden kyläksi