Kauppilan umpipiha Laitilassa on eräs Suomen täydellisemmistä ulkoilmamuseoista

VARSINAIS-SUOMI / LAITILA – Kauppila tarjosi turvaa susilta ja rosvoilta. Suljettu umpipiha suojasi asukkaita kaikilta suunnilta. Kauppilan niin sanotun miespihan rakennukset ovat pysyneet umpinaisessa muodossa. Kauppilan pihapiirin säilyminen ei ollut kuitenkaan itsestään selvyys.

Viimeiset omistajat Aarne ja Martta Kauppila lahjoittivat tilan Laitilan kaupungille vuonna 1974. Rakennukset olivat huonossa kunnossa, mutta ne päätettiin onneksi entisöidä. Nyt Kauppilassa voi tutustua vakkasuomalaiseen talonpoikaiskulttuuriin aidossa ympäristössä. Kyseessä onkin eräs Suomen täydellisemmistä ulkoilmamuseoista.

Alue muodostaa idyllisen vuosisatojen aikana syntyneen perinnemaiseman. Riukuaidat, aitat, tuulimylly, vinttikaivo, savusauna, riihi, laitumet ja tallatut polut rakentavat täydellisen kokonaisuuden. Siihen kuuluvat päärakennuksen ohella myös karjapihan navetat, rehuladot ja pränni. Jälkimmäisessä keitettiin viinaa.

Sisätiloissa siirrytään viimeisten omistajien vanhempien, Maria ja Abraham Kauppilan aikakaudelle, 1900-luvun alkuvuosikymmenille. Suuressa talossa väki kokoontui tupaan. Kauppilassa se jakaantui miesten ja naisten puoleen. Etenkin pimeinä talvi-iltoina tehtiin puhdetöitä takkatulen lämmössä ja päreen valossa. Museon kokoelmiin kuuluukin runsaasti taitavia kädentöitä.

Kauppilan vanhimmat rakennukset ovat 1600-luvulta. Tila oli saman suvun halussa yli 200 vuotta ja vakituisesti asuttuna se pysyi 1950-luvulle asti. Kauppilassa asui myös Koulu-Mari, Maria Stenroos, joka piti koulua kylän lapsille talon isossakamarissa. Osa koulun esineistöstä on säilynyt.

Kauppila avaa ovensa kiinnostuneille kesällä. Silloin se muuttuu eläväksi museoksi lampaineen ja suvisine tapahtumineen. Kauppilassa on toiminut myös kesäteatteri.

KAUPPILAN UMPIPIHA

Osoite: Koukkelantie 240, Laitila.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kaariaisten mäkitupalaismuseo oli maaseudun köyhälistön vaatimaton asunto

LUE MYÖS: Kaitilan kotimuseo on tehty intohimolla

LUE MYÖS: Nolhin torppa on paikallisen kotiseutuyhdistyksen silmäterä

LUE MYÖS: Poukan talo on esimerkki Laitilan keskustan talonpoikaisesta historiasta

LUE MYÖS: Sarkin talo Laitilassa vie ajassa vuosisatoja taaksepäin

LUE MYÖS: Untamalan kylänraitti on valittu Suomen vuoden kyläksi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.