Nolhin torppa on paikallisen kotiseutuyhdistyksen silmäterä

VARSINAIS-SUOMI / LAITILA – Laitilan Padon kylässä sijaitseva Nolhin torppa on oiva esimerkki kotiseudustaan kiinnostuneiden ihmisten intohimosta. Paikallisen kotiseutuyhdistyksen ylläpitämä Nolhinmäen torppa hirsisine piharakennuksineen ei ole suurten turistimassojen kohde.

Eikä ole tarkoituskaan.

Tavoitteena on säilyttää pala kylän menneisyyttä. Nolhin torpan ovet avautuvat uteliaille, kunhan ottaa ensin yhteyttä kotiseutuyhdistyksen puuhaihmisiin.

Perille löytää, kun ajetaan Laitilan keskustasta Eurantietä vajaa kymmenen kilometriä, käännytään Padontielle, kunnes (4 km) tulee Sipontien tiehaara. Pienen matkan päässä on opaskyltti Nolhin torppa, punainen rakennus tien vasemmassa reunassa.

Nolhin torpan viimeinen asukas oli Saima Rostén. Hän asui vuosikymmenien ajan yhdessä siskonsa Marian kanssa. Naiset olivat ahkeria tekemään käsitöitä. Yhtä aikaa saattoi olla meneillään kehrääminen, kutominen, neulominen tai täkin tikkaus. Töitä jatkettiin korkeaan ikään asti. Maria kuoli ensin, sitten Saima vuonna 1964.

Saiman kuoleman jälkeen torppa huutokaupattiin. Kyläläiset ostivat torpan ja luovuttivat sen kotiseutuyhdistykselle museon perustamista varten.

Padon kylän asukkaat olivat keränneet vanhoja esineitä talteen jo ennen torppamuseon perustamista. Sodan jälkeen paikallisen opettajan aloitteesta oppilaat taltioivat esineitä koulun ullakolle säilytettäväksi. Saiman torpan ostamisen myötä keräilyesineet sijoitettiin uuteen paikkaan. Osa Nolhin torpan esineistä ja huonekaluista on talon alkuperäisiä, osa on tuotu muualta. Kotiseutuyhdistys on tehnyt hyvää työtä, sillä torpan tunnelma on yhä aito.

Torpan pihamaalla on vanha savusauna ja navetta. Maataloustyökaluja varten on rakennettu erillinen näyttely- ja varastorakennus. Sen suojissa on Laitilan vanhin traktori.

NOLHIN TORPPA

Osoite: Sipon tie, Padon kylä, Laitila.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kaariaisten mäkitupalaismuseo oli maaseudun köyhälistön vaatimaton asunto

LUE MYÖS: Kaitilan kotimuseo on tehty intohimolla

LUE MYÖS: Kauppilan umpipiha Laitilassa on eräs Suomen täydellisemmistä ulkoilmamuseoista

LUE MYÖS: Poukan talo on esimerkki Laitilan keskustan talonpoikaisesta historiasta

LUE MYÖS: Sarkin talo Laitilassa vie ajassa vuosisatoja taaksepäin

LUE MYÖS: Untamalan kylänraitti on valittu Suomen vuoden kyläksi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.