Kerimäen kirkko on maailman suurin puukirkko

ETELÄ-SAVO / KERIMÄKI – Ensivaikutelma on hämmentävä, onhan Kerimäen kirkko, ei pelkästään Suomen, vaan koko maailman suurin puukirkko. Sijainti korkean kukkulan laella entisestään korostaa herranhuoneen suuruutta.

Kyseessä ei ole mittavirhe. Sentit eivät ole muuttuneet tuumiksi eivätkä kyynärät metreiksi, vaan jättisuuri kirkko on rakennettu suunnitelmien mukaan. Ensimmäisen versio, 1500 hengen kirkko, ei kelvannut seurakuntalaisille, vaan kirkosta piti tehdä vielä suurempi. Kerimäen seurakuntaan kuului rakennusvaiheen aikana 10 000 ihmistä, joten puolet seurakuntalaisista piti mahtua sisälle.

Suurelle kirkolle katsottiin olevan tarvetta myös jatkossa. Väestöennusteiden mukaan väkiluku oli enemmänkin kasvussa kuin pienentymässä. Ehkä myös oletettiin, että suurten kirkkojen pitäjistä muodostuisi suosittuja markkinapaikkoja. Sikäli ennuste osui kohdilleen, sillä Kerimäelle saapuu vuosittain tuhansia matkailijoita ihmettelemään kristikunnan suurinta puista kirkkorakennusta.

Harvoin näkee Suomen maaseutukirkkojen yhteydessä perinteisen matkamuistomyymälän. Nyt sellainen löytyy Kerimäen kirkon kellotapulista. 42 metriä korkea rakennus lienee Suomen suurin puinen kellotorni.

Viimeistään kirkon sisätiloissa oivaltaa, millainen kirvesmiestaitojen mestariteos kirkosta tuli, kun se vihittiin käyttöönsä vuonna 1848. Kirkko on sisältä valoisa, sillä luonnonvaloa tulvii kupolin ja seinien ikkunoista. Vaalea väristys saa seinät muistuttamaan marmoria.

Jättikirkolla on kääntöpuolensa. Lämmityskustannukset ovat suuret. Kirkkoa pyrittiin lämmittämään neljällä kamiinalla, jotka ovat nykyisin poissa käytössä. Niinpä kirkkoa ei lämmitetä talvella lainkaan. Kirkon oheen on rakennettu pienempi niin sanottu ”talvikirkko”.

Vaikka Kerimäen seurakunta on suuri, tiedetään ennätyskirkon olleen vain kymmenisen kertaa täynnä (3 000 istumassa, 2 000 seisomassa).

KERIMÄEN KIRKKO

Osoite: Hälväntie 1, Kerimäki (Savonlinna).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Itä-Suomen järvikalastusmuseo – lopetettu!

LUE MYÖS: Viimeisellä linjalla – kohde on lopetettu

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.