Viimeisellä linjalla – kohde on lopetettu

ETELÄ-SAVO / KERIMÄKI – Te olette petetyt upseeristonne taholta. Te taistelette omaa kansaanne vastaan, jolle Punainen Armeija osoittaa veljellistä apuaan vapauttaakseen tilanherrojen ja kapitalistien ikeestä. Lopettakaa turha sota, siirtykää Puna-armeijan puolelle! Teille taataan elämä ja vapaus.

Näin venäläisten sota-aikainen lentolehtinen kertoo, millaista propagandaa viholliset kävivät keskenään. Kerimäkeläisen hotelli Herttua alakertaan rakennettu näyttely kertoo myös, millaisia propagandaviestejä suomalaiset lähettivät rintamalinjan toiselle puolelle. Niiden tulkitseminen vaatii tietysti venäjän kielen taitoja.

Hotelli Herttua sijaitsee lyhyen matkan päässä Kerimäen kirkolta. Opasteet johdattavat perille. Jo hotellin piha-alueella saa käsityksen, mistä muusta kuin mahdollisesta majapaikasta on kysymys. Hotellin piha-alueella on useita sodanaikaisia ilmavoimien, kenttätykistö ja jalkaväen käytössä olleita tykkejä, jopa taistelupanssarivaunu T-34 on aitiopaikalla.

Hotellin ylläpitämä sota-aiheinen näyttely muodostuu yksityisestä kokoelmasta. Siihen voi tutustua maksutta, vaikka ei olisi hotellin asiakas. Tilavaan kellarikerroksen huoneeseen on rakennettu tasokas Viimeisellä linjalla -niminen isänmaallinen näyttely.

Viimeisellä linjalla viitataan vuosina 1940-1944 Itä-Suomeen rakennettuun puolustuslinjaan, Salpalinjaa. Järjestelmään kuului majoituskorsuja, konekivääripesäkkeitä, tykkiasemia, taistelu- ja yhdyshautoja. Käytännössä Salpalinjalla ei koskaan taisteltu. Hotellin takamaastossa on säilytetty pieni pätkä alkuperäistä Salpalinjaa.

Lasivitriineihin sijoitettu näyttely esittelee Suomen puolustusvoiminen sodissa käyttämiä varusteita ja sotilaspukuja. Sotatapahtumista kerrotaan sanoin ja kuvin sekä kartoin talvisodasta Lapinsotaan. Näyttelytilan vitriinistä löytyy myös kokoelma Suomen armeijan käsiaseista.

Kohde on lopetettu!

VIIMEISELLÄ LINJALLA

Osoite: Veneenniementie 64, Kerimäki (Savonlinna).

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Itä-Suomen järvikalastusmuseo – lopetettu!

LUE MYÖS: Kerimäen kirkko on maailman suurin puukirkko

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.