Itä-Suomen järvikalastusmuseo – lopetettu!

ETELÄ-SAVO / KERIMÄKI – Matti Lähesmaa on kalamiehiä. Hän tietää järvikalastuksesta kaiken. Kun saat hänet oppaaksi, poistut Kerimäen keskustassa sijaitsevasta Järvikalastusmuseosta monta kokemusta rikkaampana.

Sen sijaan Kerimäen entinen nimismies Heikki Häyrynen oli innokas keräilijä. Hänet tunnettiin paikkakunnalla lempinimellä Romu-Heikki. Miestä pidettiin hieman erikoisena, keräsihän hän nurkkiinsa kaikenlaista vanhaa ”roinaa”. Kyseessä oli kuitenkin suuri visionääri, jolla oli suuri mielenkiinto museoesineiden ohella luonnonsuojeluun. Onpa Romu-Heikistä tehty kasanoopperakin.

Järvikalastusmuseo sijaitsee Romu-Heikin talossa. 1800-luvun puolessavälissä valmistunut rakennus tunnetaan myös nimellä Rauhanlinna.

Museo esittelee pääasiassa paikallista kalastusta, joka keskittyy Saimaan vesistöihin. Mukaan mahtuu myös monipuolinen katsaus kotimaiseen sisävesikalastukseen aina Laatokkaa myöten. Ajallisesti siirrytään esihistorialliselta ajalta kohti nykypäivää.

Kerimäen museo on eräs Suomen ensimmäisiä kalastuksen erikoismuseoita. Esillä olevat kokoelmat koostuvat sadoista esineistä, joista vanhin on esihistorialliselta ajalta. Nähtävänä on kalastusvälineitä aina ammattikalastajien välineistä vapaa-ajan kesämökkiläisten ongintaan.

Kerimäki sijaitsee kirkasvetisen Saimaaseen kuuluvan Puruveden rannalla. Kalastusmuseolta on lyhyt matka järvenrantaan kalasatamaan. Matkalla voi poiketa Kerimäen kotiseutumuseolla. Museoalueelle on siirretty useita talonpoikaisrakennuksia eri puolilta Kerimäkeä.

Lähes järvenrannassa on Ollilan tilan tälle paikalle siirretty päärakennus, entinen 1800-luvun kalastajatila. Nähtävänä on myös nuottakalastajan työvälinevarasto ja aittoja. Päärakennuksen esineistö kertoo kalastuksen tärkeästä merkityksestä alueen asukkaille.

Kohde on lopetettu!

ITÄ-SUOMEN JÄRVIKALASTUSMUSEO

Osoite: Puruvedentie 65, Kerimäki (Savonlinna).

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kerimäen kirkko on maailman suurin puukirkko

LUE MYÖS: Viimeisellä linjalla – kohde on lopetettu

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.