Kesällä on vilkkainta, mutta myös joulun odotus on Kuralan Kylämäessä kiireistä aikaa

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Silmälasit huurtuvat oitis, kun siirtyy kirpeästä pakkassäästä sisälle tuvan lämpöön. Puuhella on kuumana ja tuli räiskyy kotoisasti uuneissa. Iso-Kohmon emännät häärivät lanttulaatikkoa ja joulupipareita valmistaen. Kahvipannukin porisee liedellä.

Olohuone on siivottu ja koristeltu, joulukuusikin on jo puoliksi koristeltu. Joulu leijailee sieraimiin kuusenhavun, jouluruokien, kynttilöiden ja kukkien tuoksuina. Radiosta kuuluu hiljaisesti joululauluja ja Taatan joulutarinoita. Talo on täynnä tuttuja joulun tuoksuja. Kaikki on nostalgista ja aitoa.

Elämys on täydellinen.

Monelle vierailijalle se tarkoittaa samaa kuin siirtyisi ajassa taaksepäin omaan lapsuuteensa. Virallisesti Kuralan Kylämäessä Turussa vietetään joulua 1950-luvun lopun malliin, tosin monelle se tuo mieleen vielä 1960-luvunkin. Mummolan joulun odotuksen tunnelma on hyvin varttuneemman väen muistissa.

Joulukuusi on asetettu saliin pihan puoleisen ikkunan eteen, juuri niin kuten ennen vanhaan. Kuusi oli sopivasti näköesteenä uteliaille perheen lapsille. Tapana nimittäin oli, että talon isännän käydessä ruokkimassa navetassa ja tallissa eläimiä, joulupukki asteli sisään lahjoineen. Harmi jälleen kerran, kun isäntä itse ei ollut taaskaan paikalla.

Joulukuusi on koristeltu vaatimattomasti, jos vertaa tähän päivään. Kuusi yleistyi Suomessa 1800-luvun lopulla eikä sitä aluksi koristeltu lainkaan. Iso-Kohmon kuusi on koristeltu vaatimattomasti enkelikoristen ja eri valtioiden lipuilla. Lasipallot olivat harvinaista ylellisyyttä vielä 1950-luvullakin.

Joulukoristeet, jouluherkut ja joulupaketit näyttävät vaatimattomilta nykyajan runsauteen tottuneesta. Pakettikääreetkin ovat usein vain valkoista paperia ja tavallista narua, ilman kimallusta. 1950-luvulla elettiin vielä sotavuosien jälkeistä aikaa, kun pulaa oli vielä vähän kaikesta.

Iso-Kohmo oli saman suvun hallussa vuodesta 1662 alkaen yli 300 vuotta. Turun maakuntamuseon suunnitelman mukaan alueelle perustettiin Elävän historian kylä 1980-luvulla. Kuralan Kylämäen tarkoituksena on havainnollistaa entisaikojen elämää kertomalla, millaista elämä oli maatalossa 1950-luvulla.

Kohde on avoinna kaikkina vuodenaikoina. Joulu on yksi vuoden kiireisimpiä aikoja, mutta varsinaisen sesonki on kesällä. Silloin Kylämäki on suosittu perhematkailukohde, kiitos monien kotieläimien.

Lue lisää Kuralan Kylämäen joulutarjonnasta täältä

Kuralan Kylämäen tarinan voi lukea täältä.

KURALAN KYLÄMÄEN JOULU

Osoite: Jaanintie 45, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.