Kuralan kylämäessä eletään 1950-luvun maalaiselämää

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Kuralan Kylämäki on museo- ja kulttuurivirkistysalue, jossa pääsee siirtymään entisaikojen tunnelmaan. Kylämäki sijaitsee kaupungin kupeessa, mutta tunnelmallinen maalaismiljöö rakennuksineen ja puutarhoineen on aito ja alkuperäinen.

Turun maakuntamuseon hallinnoiman Kuralan Kylämäen tarkoituksena on havainnollistaa entisaikojen elämää kertomalla, millaista elämä oli maatalossa 1950-luvulla. Kohde on avoinna kaikkina vuodenaikoina. Joulu on yksi vuoden kiireisimpiä aikoja, mutta varsinaisen sesonki on kesällä. Silloin Kylämäki on suosittu perhematkailukohde, kiitos monien kotieläimien.

Pitkä matka on kuitenkin kuljettu nykypäivään. Paljon piti tapahtua ennen kuin museotoiminta pääsi alkamaan.

Jyrätään matalaksi ja rakennetaan tilalle kerrostaloja, ovat turkulaiset grynderit suunnitelleet 1960-luvulta lähtien. Silloin kaupungissa elettiin kiivasta rakentamisen aikaa. Vanhaa purettiin ja uutta rakennettiin tilalle. Vain muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta sijaitseva Kuralan Kylämäki oli houkutteleva kohde rakennusurakoitsijoille.

Ja juuri sopivasti kylän maatiloille ei löytynyt jatkajaakaan1970-luvun alussa. Suunnitelmien mukaan Kylämäen pellot ja mäenrinteet olisivat täyttyneet kerros- ja rivitaloista.

Museovirasto aloitti samaan aikaan alueella arkeologisia kaivauksia. Niiden perusteella voitiin osoittaa, miten mäellä on asuttu jo vuosisatojen ajan. Rautakaudesta on muistona muun muassa esihistoriallisen ajan hautausmaa. Museovirasto halusi suojella koko alueen. Turun kaupunki ei. Kiista ratkesi lopulta Museoviraston eduksi. Alue suojeltiin muinaismuistolain perusteella vuonna 1980. Kylämäki oli kuulunut vielä 1930-luvulle asti Kaarinaan. Alue liitettiin Turkuun vuonna 1939.

Alkuvaikeuksien jälkeen Kylämäen museohanke saatiin käyntiin. Alueesta haluttiin tehdä toiminnallinen elävä vanhanajan kylä sekä havainnollistaa mäen esihistoriaa ja keskiaikaa. Kuralan Elävän historian kylä avasi ovensa vuonna 1988. Kylän maat omistaa Turun kaupunki ja toiminnasta vastaa Turun museokeskus.

Kuralan Kylämäki sijaitsee Aurajokilaaksossa, Aurajoen ja Jaaninojan yhtymäkohdassa. Paikan asutus on vanhaan, nousihan se maakohoamisen myötä ensimmäisten luotojen joukossa merestä noin 5000 vuotta sitten. Kylämäen maisema laitumineen, peltoineen ja kylineen muodostui nykyisen kaltaiseksi keskiajalla. Ensimmäinen kirjallinen maininta on 1300-luvun lopulta. 1600-luvulta alkaen muun muassa nimet Kohmo ja Rasi olivat jo olemassa.

Kylän useammasta tilasta on jäljellä vielä neljä: Iso-Kohmo, Vähä-Kohmo, Iso-Rasi ja Vähä-Rasi. Ne muodostavat mäelle tunnelmallisen yhtenäisen kylänraitin ja pihapiirit. Kylämäessä on yhteensä 26 rakennusta. Ne ovat pääosin peräisin 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta. Alueen vanhin rakennus lienee Vähä-Kohmon luhtiaitta. Sen hirsiin on kaiverrettu vuosiluku 1781.

Kylämäen pellot levittäytyvät lähiympäristöön. Yksi osa on vielä alkuperäisessä kuosissaan avo-ojitettuna. Alueen sijainti teiden ja yhä laajenevan kaupunkiasutuksen puristuksessa näyttää olevan ikuinen uhka Kylämäen ainutlaatuiselle perinnemaisemalle. Jo nyt jälkeenpäin rakennettu Jaanintie halkoo alueen. Uuden niin sanotun Säkömäen kaavan toteutuessa pilattaisiin iso osa arvokasta varsinaisuomalaista kulttuurimaisemaa.

Kuralan Kylämäki halutaan säilyttää sellaisena kuin se oli 1950-luvulla. Elämä on pysäytetty isoäidin aikaan, jolloin nykyaika televisioineen oli vasta saapumassa. Osa talojen alkuperäisistä esineistä on säilynyt, osa on saatu lahjoituksina.

Lähimenneisyydestä kerrotaan tekemisen ja elämysten avulla. Kiireettömyys, tuoksut ja tunnelmat on saatu kohdalleen, onhan vielä moni kertomassa, millaista oli vuosikymmeniä sitten mummolassa. Kylämäen museon tavoitteena on muistikuvien ja lähihistorian perinteen jatkaminen tuleville sukupolville. Vakiovieraita ovatkin koululaiset, joille on tarjolla myös laadukas opetusmateriaali.

Sana ”museo” ei tee oikeutta Kylämäelle, sillä kyseessä on elävä kylä. Täällä touhutaan 1950-luvun maalaistalon elämää ruuanlaittoineen ja arkiaskareineen. Vieraat ovat osa Kylämäen tunnelmaa osallistumalla kylän toimintoihin, esimerkiksi heinäkorjuutalkoisiin.

Iso-Kohmossa keskitytään naisväen töihin. Talon emäntä suorittaa askareitaan kertoen niistä yleisölle. Ja aina pääsee mukaan myös auttamaan. Iso-Kohmossa leivotaan, tehdään ruokaa, säilötään ja siivotaan vanhaan malliin. Aina ei kyseessä ole pelkästään mummonajan muistelemista. Kylämäen uudempia vieraita ovat nuoret parit, jotka ovat kiinnostuneita perinteisistä ekologisimmista elämäntavoista. Vanhat hyviksi todetut menetelmät otetaan uudestaan käyttöön.

Kylämäki on erinomainen paikka lapsiperheille, sillä täällä on tilaa leikkiä. Esineisiin saa jopa koskea. Kotieläimiin pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä. Kylämäessä on hoidettu maisemaa perinteisin menetelmin laiduntamalla kotieläimiä. Ilman niitä niityt ja laitumet kasvaisivat nopeasti umpeen.

Puutarhanhoidosta kiinnostuneet löytävät kesäisestä Kylämäestä ideoita omaan perennapenkkiinsä. Monet vanhat perinteiset pihakasvit ja kukat ovat säilyneet Kylämäen vanhoissa pihoissa.

Lue lisää Kylämäen joulusta.

KURALAN KYLÄMÄKI

Osoite: Jaanintie 45, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Rettigin palatsin kiehtova tarina – Aboa Vetus & Ars Nova on keskellä Turkua

LUE MYÖS: Turun Apteekkimuseo on idyllinen keidas keskellä kaupunkia

LUE MYÖS: Betel-kirkko eli Jumalan talo on Turun parhaiten varjeltu salaisuus

LUE MYÖS: Turun biologinen museo on ainutlaatuinen – vastaavanlaista ei ole edes koko Euroopassa

LUE MYÖS: Kakskerran Brinkhallin kartano on maamme kartanomuseoiden parhaimmistoa

LUE MYÖS: Funikulaarilla lisäjännitystä Turku-reissuun – rinnehissistä on tullut suosittu nähtävyys

LUE MYÖS: Förillä pääsee ilmaiseksi Turusta Åboon – jokilautta on luokkaretkeläisten suosiossa

LUE MYÖS: Ett Hem kertoo, miten kaupungin porvaristo aikoinaan asui

LUE MYÖS: Suomen mielikuvituksellisin museo, Huudi-museo, laittaa vierailijan pään pyörälle

LUE MYÖS: Maailmanmestari Jarno Saariselle omistettu kotimuseo on katseilta piilossa

LUE MYÖS: Nauti Aurajokimaisemista perinteisen sightseeing-aluksen miellyttävässä kyydissä

LUE MYÖS: Jouko Kurrin ainutlaatuinen perämoottorikokoelma on yksi Forum Marinumin helmistä

LUE MYÖS: Kakolanmäen museo kertoo kiehtovia tarinoita vankien kohtaloista

LUE MYÖS: Koroistenniemi Turussa on historiallisesti arvokasta Aurajokilaakson kulttuurimaisemaa

LUE MYÖS: Kaiken kokenut Kupittaa on turkulaisten rakas urheilukeskus

LUE MYÖS: Turun Lasarettimuseo on tärkeä osa Kiinamyllymäen sairaalahistoriaa

LUE MYÖS: Luostarinmäen käsityöläismuseo on eräs Suomen tärkeimmistä matkailukohteista

LUE MYÖS: Maarian kirkon tunnelma on ainutlaatuinen – täällä voit tehdä aikamatkan keskiajalle

LUE MYÖS: Martinkirkko – kuin pala Italiaa keskellä Turkua

LUE MYÖS: Forum Marinum kertoo ajasta, kun miehet olivat rautaa ja laivat puuta

LUE MYÖS: Satulinnaa muistuttava Mikaelinkirkko on Turun suosituimpia nähtävyyksiä

LUE MYÖS: Harvinaista herkkua – Paavo Nurmen kotitalo Turussa avoinna suurjuoksijan syntymäpäivänä

LUE MYÖS: Turun paloaseman kätköissä on Museotila Kellari, palolaitoksen oma museo

LUE MYÖS: Ei mennyt niin kuin arkkitehti Carl Ludvig Engel oli suunnitellut – Kauppatorin laitaan tuli ortodoksinen kirkko, ei kaupungintaloa

LUE MYÖS: Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa on nyt rakkautta ilmassa

LUE MYÖS: Sibeliusmuseo – talo täynnä musiikkia

LUE MYÖS: Boren lippulaiva Nolla-Bore tarjoaa nostalgiasta tunnelmaa Aurajoen laiturissa

LUE MYÖS: Ukkopekka on wanhan hyvän ajan höyrylaiwa

LUE MYÖS: Kovia kokenut Suomen Joutsen on huippukohde entisaikojen purjehdusromantiikkaa etsiville

LUE MYÖS: Suomen Partiomuseolla on ikää jo yli 60 vuotta

LUE MYÖS: Turun Automuseo on Reinon tärkeä harrastus – yhden miehen kokoelma on komea

LUE MYÖS: Hautakarttapalvelun avulla hautabongari löytää – Turun hautausmaalla lepää merkkihenkilöitä tunnetuista arkkitehdeistä olympiavoittajiin

LUE MYÖS: Turun linnan suosio säilyy nähtävyytenä vuodesta toiseen

LUE MYÖS: Turun taidemuseo tarjoaa laadukkaan taide- tai kahvilaelämyksen

LUE MYÖS: Turun Terveydenhuoltomuseossa, entisessä Kuppalassa, voi nykyään vierailla hyvillä mielin

LUE MYÖS: Turun tuomiokirkkomuseon kokoelma on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen

LUE MYÖS: Turun tuomiokirkko on kaupungin suosituin nähtävyys

LUE MYÖS: Vepsä on mainio päiväretkikohde, mutta voi siellä yöpyäkin

LUE MYÖS: Vesilaitosmuseo kertoo turkulaisen vesijohtoveden tarinan – on eletty aikoja, kun vesi todella maistui

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.