Kyseessä on tietysti eräästä Turun uusimmasta nähtävyydestä. Tuskin idean isä aavisti hankkeen suunnitteluvaiheessa vuonna 2010 kuinka paljon Kakolanrinteen tuleva rinnehissi, funikulaari, tulee saamaan julkisuutta. Harva kotimainen kohde on kerännyt yhtä paljon irvailua, mutta myös näkyvyyttä kuin Turun epäonninen rinnehissi.
Se mikä ennen oli häpeää, on nykyisin arvokasta mainosarvoa – ainakin joidenkin kaupungin päättäjien mielestä, jotka olivat aikoinaan päättämässä asiasta.
Mennään kuitenkin ajassa taaksepäin.
1800-luvun puolessavälissä entiselle Tallimäelle, nykyisen Kakolanmäen alueelle rakennettiin keisari Nikolai I:n käskystä vankila-alue. Graniittisen vankilan rakentamiseen tarvittava materiaali louhittiin paikan päällä. Myöhemmin samalle mäelle perustettiin Turun Keskusvankilan eli Kakolan lisäksi myös Lääninvankila. Kun Turun uusi vankila valmistui 2007 Saramäkeen, koko Kalolanmäen alue vapautui muuhun käyttöön. Tilalle tuli muun muassa asuntoja, kylpylä- ja hotellitoimintaa.
Uuden asuntoalueen joukkoliikenteen järjestämiseen tarvittiin luovaa ratkaisua. Katsottiin, että busseilla toteutettu joukkoliikenne olisi tullut kalliimmaksi kuin rinnehissin rakentaminen. Päätettiin siis rakentaa Turun oma funikulaari. Sen laitetoimittaja on italialainen Leitner. Funikulaarin asemat ja rataympäristön on suunnitellut arkkitehti Pekka Vapaavuori.
Hintakin oli hankkeelle etukäteen määritelty, mutta kustannuksien karkaamisesta tuli rinnehissin ensimmäinen riesa. Funikulaari tuli puolet kalliimmaksi kuin mitä oli alun perin laskettu. Hinta pomppasi 2,5 miljoonasta eurosta 5,4 miljoonaan euroon.
Jos taloudelliset laskelmat menivät pieleen, sitä meni myös rakennusaikataulu. Lopulta tuli valmista toukokuussa 2019. Tosin monien mielestä lopputulos ei ollut ihan sitä mitä turkulaiset odottivat. Funikulaarin muotoilu muistutti joidenkin mielestä hiilivaunua tai savutuspönttöä. Joku näki rinteessä kulkevan panssarivaunun, telkänpöntön tai roskalavan.
Funikulaarin avajaiset olivat aluksi menestys. Väkeä saapui paikalle ihmettelemään sankoin joukoin, kunnes… Ensimmäiset funikulaarin viat ilmaantuivat jo heti ensimmäisenä päivänä. Ovimekanismi ei toiminut ja rinnehissi jumittui keskelle mäkeä. Ja tämä oli vasta alkua.
Funikulaari tulikin kuuluisaksi juuri siitä, että sen toiminta on ollut erittäin epävarmaa. Tilastojen mukaan laite on ollut poissa käytössä keskimäärin joka kuudes päivä. Välillä pitkiäkin aikoja. Jumikulaarille on irvailtu syystäkin sosiaalisessa mediassa.
Toisaalta Turun omasta epäonnisesta funikulaarista on tullut suosittu nähtävyys ja monien matkailijoiden vakiokohde Turussa. Rinneradan pituus on 130 metriä ja korkeuseroa ala- ja yläaseman välillä on 30 metriä. Matkaan yhteen suuntaan menee noin yksi minuutti. Kyyti on myös maksutonta. Lisäjännitystä saa, jos onnistuu matkustamaan juuri tilastollisesti tiettynä kuudentena päivänä…
Funikulaari kulkee Linnankadun ja Graniittilinnankadun väliä osoitteessa Linnankatu 55b arkisin 04.30–01.00 sekä viikonloppuisin 05.00–24.00 – mikäli kulkee. Hissi mahtuu 30 henkilöä kerrallaan. Fölin bussilinja numero 1 kulkee ala-aseman juurelle. Funikulaarista korttelin päässä Aurajoessa kulkee 100-vuotias kaupunkilautta Föri. Sen käyttö on myös maksutonta.
Jos hissi on epäkunnossa Linnankadulta ylös Kakolanmäelle voi nousta myös kävellen rinteeseen 1800-luvulla rakennettua serpentiinitietä pitkin.
FUNIKULAARI
Osoite: Linnankatu 55b, Turku.