Samana päivänä, kun auto piti rahdata Suomeen, alkoi maassamme satamalakko. Vasta kuukauden päästä Reino näki uuden ajokkinsa. Vaikka Rostenin RR on museoautoksi rekisteröity, se on yhä täysin ajokuntoinen. Eli ei siis pidä ihmetellä, jos on nähnyt kyseisen hopeavärisen Rolls-Roycen liikenteessä.
Kuuluisa brittiauto ei ole ainoa, mikä löytyy Rostenin kokoelmasta. Reinon omin sanoin niitä on yli kymmenen. Turun Automuseossa vieraileva voi heti huomata, miten lukema on kerrottu kieli poskessa. Rostenin yhden miehen kokoelma on komea. Eikä kyse ole vain autoista, vaan hallissa on myös lukematon määrä kaksipyöräisiä, alkaen entisaikojen polkupyöristä. Löytyypä kokoelmasta traktoreitakin.
Oli sitten kaksipyöräinen tai nelipyöräinen, niin lähes kaikki ajoneuvot ovat yhä ajokuntoisia. Vanhin on vuodelta 1928.
Kaikesta näkee, että yli 80-vuotista Rostenia ovat vanhat ”värkit” kiinnostaneet jo pikkupojasta alkaen.
Turun Automuseo on ”salatuista museoista” eräs salatuimmista. Vaikka ollaan Turussa, harva turkulainen on edes kuullut tästä kohteesta. Auton navigaattorikin opastaa ihan väärään paikkaan, jos käyttää museon virallista osoitetta. Useimmat mobilistiharrastajat toki tuntevat paikan.
Rosten ei ole suuremmin pitänyt ”meteliä” museostaan, mutta esittelee sitä mielellään vierailijoille. Reinon sanoin yksi vaatimus pitää kuitenkin toteutua: Hän ei avaa museonsa ovia ellei vähintään yksi ole tulossa paikalle. Oman museon ylläpitäminen on tärkeä osa Reinon sosiaalista arkea. Tuttavapiiri on muodostunut laajaksi.
Rostenin kokoelma on sijoitettu isoon halliin. Se on samalla myös verstas. Osa menopeleistä on viimeistelty, osa on työn alla ja osa odottaa vielä kunnostusta. Ja mikä tärkeintä, jokaiseen liittyy mielenkiintoinen tarina.
Rostenin oma autoharrastus alkoi jo 16-vuotiaana. Käytössä oli silloin vuoden 1939-mallinen Mersu. Sillä tuli ajeltua, vaikka taskussa ei ollut vielä ajokorttia. Autoinnostus jatkui myöhemmin niitä keräämällä. Kun useammat paikat alkoivat täyttyä autoista, oli aika rakennuttaa niitä varten oma isompi halli. Sopiva tontti löytyi nykyiseltä paikalta. Elettiin 1980-lukua.
Alkuaikoina museon lipunmyynti kävi vilkkaana, mutta 1990-luvun alun lamavuosina kävijöiden määrä alkoi vähentyä. Sen jälkeen Rostenin automuseo on ollut avoinna vain tilauksesta.
Turun Automuseon kokoelma on täyttynyt tasaiseen tahtiin. Alan ihmiset tuntevat toisensa ja Reinon puhelin soi lähes päivittäin. Kaupan toteutumiseen voi mennä useampikin vuosi ennen kuin tehty tarjous kiinnostaa. Joitakin autoja Rosten on myös myynyt eteenpäin.
Reino ei ole Rostenin perheessä ainoa menopeleihin hurahtanut. Myös poika Jouni on kartuttanut omaa kokoelmaansa. Niistä eräs tärkeimmistä on Jounin syntymävuoden 1958 länsisaksalainen Borgward Isabella.
Rostenin automuseolla ei ole säännöllisiä aukioloaikoja, joten vierailusta pitää sopia etukäteen, esimerkiksi soittamalla Reinolle (041 5469 515).
TURUN AUTOMUSEO
Osoite: Vanha-Tampereentie 258, mutta aseta navigaattoriin Rihkontie 2. Turun suunnasta ajetaan Orikedon kautta ohi Metsämäen raviradan.