Betel-kirkko eli Jumalan talo on Turun parhaiten varjeltu salaisuus

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Piilossa katseilta, vaikka valmistuttuaan jugendtyylinen Betel-kirkko seisoi yli 100 vuotta sitten avaralla paikalla kallion päällä aivan Turun ytimessä. Myöhemmin kirkon ympärille arkkitehti Erik Bryggmanin suunnitelman mukaisesti valmistuivat funkistyyliset viisikerroksinen asunto-osakeyhtiö Atrium ja hotelli Hospits Betel (nyk. Scandic Plaza Turku). Kirkon kellotorni on Bryggmanin suunnittelema.

Niinpä Frithiof Strandellin jugendhelmi jäi piiloon Brygmannin arkkitehtuurin taakse. Harmi, sillä Betel on Strandellin ainoa suunnittelema kirkkorakennus. Arkkitehti Strandellin muut Turun rakennukset ovatkin tunnetumpia, kuten Hjorten, Kaskenlinna, Verdandi, Panthern, Old Bank ja Albatross.

Betel-kirkon vähäinen tunnettavuus ei johdu pelkästään erikoisesta sijainnistaan, vaan myös sen nykyomistajasta. Kirkko on ollut vuodesta 1983 asti pienen adventistiseurakunnan kotikirkko.

Todellisuudessa Betel-kirkko ei ole piilossa katseilta. Riippuu siitä, mistä suunnasta katsoo. Itse asiassa aivan kirkon kupeessa on useita parkkipaikkojakin. Perille pääsee autolla Kivikukkaron parkkihallin kautta. Puutarhakadulta on suora kävely-yhteys kirkon ovelle. Vilkkaalta Yliopistokadun puolelta pitää tietää, mistä porttikonkista astuu sisäpihalle. Kristiinankadun päässä olevat portaat on väliaikaisesti suljettu.

Betel-kirkon rakentamisidean taustalla oli alun perin karismaattinen lähetyssaarnaaja Frans Hannula. Ennen Turkuun tuloa Hannula toimi lähetystyössä Pohjois-Namibian Ambomaalla. Kirkko tuli Turussa tarpeeseen, sillä Hannulan herätystoiminnan ansiosta Turun Lähetysyhdistyksen jäsenmäärä kasvoi suureksi. Hannulan kuoleman jälkeen 1914 toiminta hiipui. Yhdistys rakennutti kirkon viereen hotelli Hospitsin, mutta sekin ajautui taloudellisiin vaikeuksiin 1930-luvun lamavuosina. Myöhemmin kirkolla on ollut useita eri omistajia.

Betel-kirkossa tehtiin 1980-luvulla restaurointitöitä. Muun muassa kirkkosaliin palautettiin alkuperäiset seinämaalaukset ja -kirjoitukset. Uudet urut saatiin Perttelin kirkosta.

Adventistit kuuluvat kristillisiin kirkkokuntiin, mutta muista poiketen Betel-kirkossa jumalanpalvelus pidetään sunnuntain sijasta lauantaisin. Kaikki ovat tervetulleita, siis myös he, jotka eivät kuulu adventistiseurakuntaan.

Osalle kirkko on saattanut tulla tutuksi siellä pidetyistä konserteista. Valoisan kirkon akustiikkaa on kovasti kiitelty. Konsertit jatkuvat elokuussa. Tarkempaa tietoa saa kirkon internet-sivuilta. Kirkon kivijalassa toimii Kasvis-ravintola.

BETEL-KIRKKO

Osoite: Yliopistonkatu 29 a, Turku.

KARTTA

Lue lisää

 

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.