Vepsä on mainio päiväretkikohde, mutta voi siellä yöpyäkin

VARSINAIS-SUOMI / VEPSÄ – Paljon on muuttunut niistä ajoista, kun vuosikymmeniä sitten turkulaisnuoriso kävi viettämässä mukavia viikonloppuja Vepsän saaressa. Yötä oltiin ahtaassa soputeltassa tai vaihtoehtoisesti alkeellisissa ”pahvimökeissä”. Kioskin lisäksi ei juurikaan ollut muita palveluita.

Toista on nyt.

Nykyinen Vepsä tarjoaa monipuolisia palveluita. On kahvila-ravintola, kesäkioski, minigolfrata, frisbeegolfrata, vierasvenesatama, vuokrattavia saunoja, veneitä ja kanootteja. Valttinaan saarella on lapsiystävällinen ja hiekkapohjainen uimaranta.

Ennen kaikkea Vepsä tarjoaa mökittömille lomalaisille laadukkaita mökkejä kohtuuhintaan. Lomamökit varataan etenkin sesonkiaikana hyvissä ajoin. Varaus onnistuu saaren nettisivujen kautta. Mökkejä on kuusitoista, joista yksi on kolmen henkilön mökki, kymmenen kuuden henkilön mökkiä ja neljä uudempaa viiden henkilön mökkiä. Joutsen-nimisellä mökillä on oma ranta ja sauna. Osa mökeistä on esteettömiä ja sopivat allergikoille.

Mökkien hinnat selviävät täältä.

Mökeissä ei ole suihkuja tai saunaa, mutta Vepsän saarella on kolme tilaussaunaa. Niistä edustavin ja suurin on Vasta. Sisätiloissa on saunan lisäksi 20 henkilön takkatupa. Täällä on mahdollisuus myös ruokatarjoiluineen esimerkiksi kokouksiin ja virkistyspäiviin.

Vepsän yleisövessat ja suihkutilat ovat jaettuja. Suihkupoletteja voi ostaa ravintolasta.

Monelle päiväretkelle lähtevälle lapsiperheelle riittää saaren mainio uimaranta. Mukaan otetaan omat eväät. Grillausmahdollisuuskin löytyy.

Vepsä, Pähkinäinen ja Maisaari ovat kaupungin omistamia ulkoilusaaria. Näistä seitsemäntoista hehtaarin Vepsä siirtyi Turun kaupungin omistukseen ja ulkoilu- sekä virkistyskäyttöön vuonna 1950. Saarella oli ollut vakituista asutusta jo 1700-luvulla. Vepsä on kuulunut aikoinaan Iso-Heikkilän taloon. Saarella sijaitsee edelleen torpan vanha 1800-luvun asuinrakennus.

Parhaiten Vepsä ehkä muistetaan virkavaltaa pakoilevien rosvojen ja viinatrokareiden piilopaikkana. Kieltolain aikana kallioiden onkalot tarjosivat mainioita kätköjä pirtukanistereille.

Moni Vepsään saapunut tutustuu myös saaren luontoon. Hyvät jalkineet tarvitaan, kun lähtee nousemaan paikoitellen jyrkkää ja louhikkoista polkua pitkin saaren korkeimmalle paikalle. Törsborg on liki 30 metriä merenpinnasta kohoava jääkauden muovaama kallionlaki. Sieltä avautuu komeat näkymät ympäröivälle Airistolle.

Vepsään pääsee, vaikka ei omistaisi omaa venettä. Vesibussi lähtee kesäkaudella useamman kerran päivässä Aurajokirannasta läheltä Vaakahuonetta (Läntinen Rantakatu 37). Aikataulut löytyvät täältä. Matka kestää suuntaansa noin tunnin.

VEPSÄ

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.