Keukenhof – värien ilotulitus on varma kevään merkki

Värikkäitten kevätkukkien vetovoima on vastustamaton. Maailman tunnetuin sipulikukkanäyttely Alankomaiden Keukenhof on auki vain pari kuukautta, mutta silti siellä ehtii vierailla lähes miljoona kukkien ystävää. Keukenhofin ansiosta toukokuu on eräs Alankomaiden suosituimmista matkailusesongeista.

Keukenhofissa on ollut kukkaloistoa jo kymmeniä vuosia. Kuningatar Beatrix on tuttu vieras keväisin, kun Keukenhofin puisto avataan. Joka vuosi valitaan tietty teema. Esimerkiksi puiston 60-vuotisjuhlien aiheena oli USA, New Amsterdam, New York 400. Sillä haluttiin juhlistaa hollantilaista löytöretkeilijää Henry Hudsonia, Yhdysvaltain suurimman kaupungin perustajaa.

Keukenhofin kevääseen valmistaudutaan hyvissä ajoin. Kaikki alkaa aina alusta. Porttien sulkeuduttua vanhat sipulit kaivetaan ylös ja kuihtuneet kukat kärrätään kompostiin. Uusien teemallisten suunnitelmien toteuttaminen käynnistyy. Uudet sipulit istutetaan syksyllä ennen maan jäätymistä. Syvimmälle istutetaan myöhään kukkivat liljat, sitten varhain kukkivat tulppaanit. Lähemmäksi pintaa tulevat kukinnan aloittavat krookukset. 32 hehtaarin alueelle mahtuu yli seitsemän miljoonaa sipulia.

Heti puiston avauduttua maaliskuun lopulla, portin taakse ilmestyy ruuhka. Väkeä riittää viikon jokaisena päivänä toukokuun loppuun asti. Ruuhkien välttämiseksi kannattaa saapua jo aamulla. Keskipäivään mennessä parkkipaikat ovat tupaten täynnä. Suurin osa vierailijoista on tavallisia kukkien ystäviä. Kirkkaat värit, huumaavat tuoksut ja upeat kukkaistutukset riittävät vierailun syiksi. Aasialaisia ja yhdysvaltalaisia matkailijoita on runsaasti.

Keukenhofilla on myös ammatillinen merkitys, sillä siellä esitellään hollantilaisten sipulinviljelijöiden osaamista. Ulkomaiset asiantuntijat nuuskivat systemaattisesti uusia lajikkeita, tekevät muistiinpanoja ja ottavat valokuvia. Osa viherpeukaloista hakee ideoita omiin puutarhoihinsa. Puiston myymälästä voi valita oman mieltymyksensä mukaan lajitelman, joka toimitetaan tilaajalle myöhemmin syksyllä.

Puistossa on niin paljon nähtävää, että yksi päivä ei tahdo innokkaimmille riittää. Vaikka Keukenhofin kevät on tiivis, ehtii väriloisto vaihdella puiston aukioloaikana. Jos on halukas näkemään suosikkilajinsa kukkaloiston, kannattaa ottaa huomioon kukkimisajankohdat. Kaikki seitsemän miljoonaa kukkusipulia eivät kukoista yhtä aikaa.

Puiston avautuessa maaliskuun lopulla väriloisto ei ole vielä parhaimmillaan. Krookukset, freesiat ja hyasintit aloittavat, mutta puiden lehdet ovat vasta tuloillaan. Narsissien ja tulppaanien väriloisto on upeimmillaan huhtikuun alusta toukokuun puoleen väliin. Liljat kukkivat viimeisinä, mutta siinä vaiheessa moni kukka on jo ehtinyt lakastua. Kevään edistyminen vaikuttaa kukkimisaikoihin. Värikkäimmillään Keukenhof on toukokuun vaihteessa.

Puistossa on helppo liikkua. Päällystettyjä kävelyreittejä on yhteensä 15 kilometriä. Maasto sopii hyvin liikuntarajoitteisille ja lastenrattaille. Useimmat liikkuvat sinne tänne kukkaistutuksia ihaillen. Ammattilaiset liikkuvat systemaattisesti kohteelta toiselle.

Amerikka-juhlavuonna puistossa kiertelivät polut nimettiin newyorkilaisittain: Brooklyn, Harlem ja Wall Street. Yli 50 000 tulppaanista tehtiin Vapaudenpatsaan näköinen mosaiikki. Puistoalue jaettiin teemallisesti osiin. Englantilaisessa puistossa polut luikertelevat pensaiden ja kukkaistutuksien lomassa. Lehteen puhjenneet yli sata vuotta vanhat pyökit muodostavat harson, jonka läpi auringon valo siivilöityy. Purot, vesilammikot ja suihkulähteet on rakennettu sopuisasti kukkaistutusten keskelle.

Tulppaanin arvellaan olevan kotoisin Turkista tai vieläkin idempää. Tulppaani-nimen otaksutaan tulevan persiankielisestä sanasta ”talipa”, joka tarkoittaa turbaania. Eurooppaan tulppaanit saapuivat vasta 1500-luvun lopulla hollantilaisen Carolus Clusiuksen ansiosta.

Kehitys on ollut huima: Alankomaissa sipulikasvien viljelyala on

20 000 hehtaaria, josta puolet on tulppaaneja. Amsterdamin eteläpuolella noin 30 kilometrin kaistaleella on maan tärkein sipulikasvien viljelyalue. Tilastojen mukaan pelkästään tulppaanialueella liikkuvat päiväturistit kuluttavat rahaa vuosittain noin miljoona euroa.

Keukenhofin historiallisessa puistossa voi tutustua vanhoihin tulppaanilajikkeisiin ja lääkeyrtteihin. Lapsia varten puistossa on leikkipaikkoja ja hauska pensaista tehty labyrintti. Muotopuutarhassa pensaat on leikattu geometrisesti. Sadekuuron yllättäessä voi siirtyä lasipaviljongin sisälle ihailemaan lisää kesän uutuuksia ja tekemään sipuliostoksia.

Keukenhof sijaitsee Lissen kaupungissa Amsterdamin ja Haagin välillä. Junalla pääsee Amsterdamista Leideniin, jonka rautatieasemalta lähtee bussi Keukenhofiin.

Nimi Keukenhof tarkoittaa keittiöpuutarhaa. Alueen omisti 1400-luvulla hollantilainen herttuatar Jacoba van Beieren, ja hänen palvelusväkensä haki sieltä yrtit linnan keittiöön. Aluetta käytettiin myös metsästykseen. 1800-luvulla Keukenhof muutettiin puistoksi, jonka kiemurtelevat polut ovat yhä jäljellä. Nykyinen toiminta alkoi toisen maailmansodan jälkeen, kun hollantilaiset sipulinkasvattajat halusivat esitellä uusia jalostustyön saavutuksia. Vaatimattoman alun jälkeen puistoa on laajennettu ja laajennetaan yhä.

Lisätiedot: www.keukenhof.nl

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU