Madurodamin lilliputtikaupunki – pimeyden laskeutuessa tuhannet pikkulamput valaisevat minikaupungin

Olo on kuin Gulliverilla lilliputtimaassa. Madurodamissa Alankomaat on kutistettu. Iltahämyssä tuhansien lamppujen loistaessa tulppaanimaan pienin kaupunki on kiehtovimmillaan. Madurodamissa viihtyvät koko perhe.

Varaa aikaa. Vuonna 1952 avatussa Madurodamin miniatyyrimaassa tutut kanavamaisemat ja rakennukset on luotu laajalle alueelle uudestaan minikokoon uskomattoman tarkasti. Minimaassa kannattaa vierailla myös iltavalaistuksessa. Sitä mukaa, kun aurinko laskee, syttyvät Madurodamin iltavalot: 50 000 yksittäistä valopistettä luovat taianomaisen tunnelman.

Rakennusten ikkunoihin ilmestyneet valot, pimeydessä kiitävän junan valaistut vaununikkunat, lukemattomat katuvalot, Schipholin lentokentän kiitoradan valot ja etenkin kirkkojen koristelasien läpi tuikkivat valot synnyttävät sadunomaisen vaikutelman. Yötunnelman täydentävät majakkavalon pyyhkäisy yli koko alueen sekä kanavien ja satama-altaiden vedenpinnasta heijastuvat valonsäteet.

Jalkapallokentän kokoisella alueella on lukematon määrä pieniä yksityiskohtia, jotka voi kaikki löytää eri puolilta Alankomaita. Amsterdamin Dam-aukion monumentaaliset rakennukset, Kuninkaallinen palatsi ja Uusikirkko sekä kokonainen kanavan varren kortteli muodostavat jo yksinään ison kokonaisuuden.

Mukaan minimaahan on hyväksytty monipuolisesti erilaisia kohteita kaikkialta Alankomaista. Madurodamin fantasiamaailmaan on päässyt mukaan Haagin kuninkaallinen Binnenhofin linna, Goudan kaupungintalo, tyypillinen polderimaisema, nostosiltoja, tulppaanipeltoja jne.

Vaikka kaikki yksityiskohdat on rakennettu mittakaavaan 1:25, on Amsterdamin Schipholin lentokentän pienoismalli häkellyttävän suuri. Pelkästään sen rakentaminen Madurodamiin kesti 2,5 vuotta.

Madurodamissa ei ole vain rakennuksia, vaan aimo annos lisää elävyyttä on saatu erilaisilla liikkuvilla yksityiskohdilla. Kaikkialla alueella kiertää pienoisrautatie, laivat kulkevat kanavissa, joiden sulkuportit nousevat ja laskeutuvat automaattisesti, ja autot huristelevat moottoritiellä. Schipholin lentokentän koneet rullaavat pitkin kiitorataa. Puuttuu vain, että koneet nousisivat oikeasti ilmaan.

Myös erilaiset äänet on otettu huomioon. Tiettyjen kirkkojen kellot soivat juuri samalla tavoin kuin todellisuudessakin. Tulppaanihuutokaupasta kuuluu meklarin kailotus ja PSV Eindhovenin jalkapallostadionilta raikaa fanien kova kannustus.

Jokaisen rakennuksen yksityiskohdan valmistaminen on tietysti vaatinut aikaa ja vaivaa, mutta varsinkin alueen miniatyyripensaiden ja puiden ”valmistaminen” on uskomaton taidonnäyte. Kaikki ovat nimittäin aitoja luonnon kasveja. Puut, jotka kasvaisivat luonnossa 20 metriä korkeiksi, kasvavat täällä samassa mittakaavassa kuin rakennukset. Tämä taikatemppu vaatii puiden jatkuvaa leikkaamista. Koko alueella on tuhansia yksittäistä minipuuta.

Erikoisvalmistettu nurmikko pitää leikata toistuvasti ”millinterällä”, muuten neljä senttimetriä korkeat lehmät eivät näkyisi laitumella pitkän ruohon seasta.

Madurodam on ollut jo vuosikymmenien ajan Hollannin pienin kaupunki. Alun perin puiston toiminnalla tuettiin tuberkuloosiin sairastuneiden lasten opiskelua. Myös Hollannin kuninkaallinen perhe on omalta osaltaan tukennut minimaan toimintaa. Madurodamista onkin tullut eräs Hollannin suosituimmista nähtävyyksistä. Vuosittain puistossa vierailee lähes miljoona kävijää.

Osoite: Madurodam sijaitsee Haagin ja merenrannalla sijaitsevan Scheveningenin välissä Hollannissa.

www.madurodam.nl

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU