Kihniön esinemuseon eräs mielenkiintoisimmista esineistä on karhunkaataja Martti Kitusen ase

PIRKANMAA / KIHNIÖ – Moni muistaa vielä kihniöläisen Kalevi Keihäsen, ryhmämatkailun uranuurtajan Suomesta. Matkailugurun lentokoneessa tarjoileman pontikan mainostettiin olevan Kihniön kipakkaa, kihniöläistä pontikkaa. Vähemmän tunnettu kihniöläinen oli Tarmo Markkula.

Hänen ansiostaan on kuitenkin mielenkiintoisia esineitä sisältävä Kihniön esinemuseo. Kirkon lähellä sijaitseva vanha lainamakasiini on saanut uuden käyttötarkoituksen. Sen suojissa on Markkulan keräämä mittava kokoelma.

Kihniön seutu oli pitkään syrjäistä erämaa-aluetta. Eräkulttuuri ja kaskiviljely säilyvät täällä aina 1800-luvun lopulle asti. Markkula keräsi talteen pääasiassa tämän aikakauden esineistöä, mutta osa esineistä on varhaisemmaltakin ajalta. Vanhimmat ovat aina kivikaudelta. Valtaosa esineistä on Markkulan kotiseudulta Satakunnasta. Innokkaan keräilijän intohimo vanhoihin esineisiin alkoi jo nuorena. Vuosikymmenien aikana kokoelma karttui 2500 esineen suuruiseksi.

Pääosa Markkulan kokoelmasta liittyy paikalliseen maanviljelys-, metsästys- ja kalastusvälineisiin. Eräs museon mielenkiintoisimmista esineistä on karhunkaataja Martti Kitusen ase. Virtolainen ”Karhu-Martti” muistetaan liki 200 karhun ampujana. Museo omistaa myös kuuluisan murhamiehen Matti Haapojan käsikalterin. Pikkurikollisesta tuli ajan myötä maamme pelätyin murhamies.

Esinemuseossa esitellään isovihan aikaista sänkyä ja sen toisessa päädyssä olevaa lovea. Tarinaan mukaan sen sai aikaiseksi venäläisen upseerin miekka, joka yritti karkottaa miekallaan talon räksyttävää koiraa. Venäläisten tullessa talon väki oli paennut metsiin, mutta juuri synnyttänyt emäntä jäi lepäämään sänkyynsä.

Esinemuseo pihamaalla on muistomerkki Suomen sodan sissipäällikkö Jaakko Juhana Rothille, joka syntyi Kihniössä 1772. Museo takana sijaitsee Kihniön puurakenteinen kirkko.

ESINEMUSEO

Osoite: Kuruntie 18, Kihniö.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aitonevan turvemuseo havainnollistaa millainen merkitys soilla on ollut Suomelle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.