Kinnarin kotimuseo on täynnä kiehtovia yksityiskohtia

PIRKANMAA / KYLMÄKOSKI – Monen mutkan takana Kylmäkosken Sotkian kylässä Kinnarin tilan päärakennuksen seinään on naulattu arvokas laatta: Talonpoikaiskulttuurisäätiön perinteisen rakentamisen kunniakilpi. Se on tunnustus talonpoikaisen rakennus- ja ympäristöperinteen säilyttämisestä. Lisäksi talon on täytynyt olla joskus maatilakäytössä.

Kinnarin päärakennus on kilpensä ansainnut. Talolla on ikää pari vuosisataa.

Kinnarin tilan historiaa voidaan seurata 1500-luvulle asti. Isäntäluettelo on tiedossa vuodesta 1539. Nykyinen päärakennus otettiin käyttöön vuonna 1815. Vanhat valokuvat kertovat, miten myöhemmät sukupolvet ovat pitäneet talosta hyvää huolta. Kinnarin punainen hirrestä tehty päärakennus seisoo ryhdikkäänä pienen mäen päällä.

Nykyisin tilaa hallinnoiva suku on asunut täällä vuodesta 1856. Vuodesta 1988 lähtien tila on toiminut yksityisenä kotimuseona. Päävastuu hoidosta on ollut Riitta ja Timo Kinnarilla sekä jälkimmäisen siskoilla Kaija Rupposella ja Sisko Sorsalla. Kinnarin tila on edellä kerrottujen lapsuudenkoti. Jälkipolvi haluaa säilyttää kotipaikkansa esimerkkinä, miten aikoinaan maalla asuttiin ja elettiin. Vanhaa esineistöä on nähtävänä aidossa maalaisympäristössä. Iso osa esineistä on oman kotitilan perua, osa on hankittu huutokaupoista.

Pihan luhtirakennukseen on sisustettu kiehtova leikkipaikka lapsille. Se on myös kotimuseoon tutustuvien vieraiden lasten käytössä. Luhtirakennuksen toisessa on päässä maalaistalon arkeen kuuluneita työvälineitä. Kinnarin kotimuseossa on nähtävänä kymmeniä puulapioita, vanhoja suksia ja maatalouskalustoa.

Timo Kinnari on kerännyt hienon kokoelman hattuja ja vanhoja tupakka-askeja. Keräilijä omistaa myös liki täydellisen suksivoidekokoelman, vain Kiuruveden Römpötti puuttuu. Timo harrastuksiin kuuluukin hiihtourheilu. Kinnarin isäntä on käynyt läpi kisaturistina liki kahdet kymmenet arvokisat. Matkoilta on kerääntynyt melkoinen määrä matkamuistoja.

Tutustumiseen tähän mielenkiintoiseen kotimuseoon kannattaa varata riittävästi, sillä nähtävää on todella paljon. Talo suorastaan pursuaa kiehtovia yksityiskohtia. Kotimuseon isännältä ja emänniltä riittää myös lukematon määrä tarinoita kerrottavina.

KINNARIN KOTIMUSEO

Osoite: Kinnarintie 42, Akaa. Toijalan keskustasta on matkaa 7 kilometriä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.