Kinnalan Koukun isäntä ylläpitää monipuolista Suojeluskuntamuseo

SATAKUNTA / KIIKKA – Kaarlo Koukku isännöi vaimonsa Marjan kanssa Kinnalan sukutilaan Sastamalan Kiikassa. Koukun suku on hallinnoinut tilaa parinsadan vuoden ajan. Kaarlo on suvun kuudes isäntä. Paljon on vuosikymmenien aikana muuttunut. Umpipihan ympäriltä on purettu rakennuksia. Koukun vanha päärakennus on kuitenkin yhä pystyssä. Sitä käytetään nykyisin majoitustilana.

Eläkkeellä oleva Kaarlo Koukku on innokas sotahistorian harrastaja. Hän tuntee arvomerkit, asepuvut, aseet, ylipäätään kaiken itsenäisen Suomen sodista. Kaarlon ampumaharrastus on siirtynyt aikoinaan isältä pojalta. Nuorena poikana aloitetun keräilyharrastuksen tuloksena on syntynyt maatilan vanhaan leivintupaan monipuolinen Suojeluskuntamuseo. Siellä voi tutustua isännän opastamana Kiikan ja Suomen sota-ajan historiaan.

Suojeluskuntamuseon Kiikan esikuntahuone on sisustettu teemallisesti. Näyttely kertoo Suomen käymiä sotia aina vapaussodasta alkaen. Museon seinillä on useita aitoja sota-ajan karttoja vanhoine Suomen rajoineen. Nähtävänä on kuvia, arvomerkkejä, kortteja ja esineitä vapaus-, talvi- ja jatkosodan ajalta.

Yksi sotaan lähtevä sotilas on puettu asuun, jota kutsuttiin nimellä Malli Cajander. Jalkaväkisotilaan varustuksen osalta se tarkoitti sitä, että osalle talvisodan sotilaista ei ollut antaa aluksi kuin kivääri, kokardi, sotilaspuvun housut ja vyö univormuksi.

Sotavuosina Kiikka oli vielä itsenäinen kunta. Museossa on kolme kiikalaista lottaa omissa tehtävissään, Kiikan paikallispäällikkö, paikallisesikunnan jäsen, kapteeni ja vääpeli – kukin puettuina tarkasti alkuperäisiin asuihinsa. Suojeluskuntajärjestö oli vuosina 1918-1944 toiminut vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö. Se lakkautettiin valvontakomission määräyksestä.

Koukun sotamuseossa on paljon Mannerheimiin liittyvää, muun muassa toistasataa aikakauslehteä, joiden kannessa on Marskin kuva.

KINNALAN KOUKKU

Osoite: Haapaniementie 21, Kiikka (Sastamala).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.