Kiukaisten Wanha Pappilassa on tekemisen meininki

SATAKUNTA / KIUKAINEN – Kiukaisten Eurankylässä sijaitseva Wanha Pappila on haluttu säilyttää tuleville sukupolville. Se tuo tuulahduksen ajasta, jolloin täällä asui seurakunnan kappalainen. Kiukaisten Killan ylläpitämä virkarakennus on vuodelta 1865. Kaunis talonpoikaistyylinen ja lasikuistilla varustettu pappila sijaitsee Pappilankosken rannalla.

Kirkkoherra asui täällä vuoteen 1956, kunnes uusi pappila valmistui. Talo ei jäänyt tyhjäksi, vaan siinä toimi parinkymmenen vuoden ajan seurakuntakoti. Rakennus tontteineen siirtyi seurakunnalta Kiukaisten kunnalle ja Killan hallintaan. Wanha Pappila toimii nykyisin museona vaalien kadonnutta pappilakulttuuria. Siellä järjestetään myös erilaisia tapahtumia lauluilloista kädentaitajien näyttelyihin.

Wanha Pappilan parasta antia lienee tunnelma, joka on saatu säilytettyä komeassa salissa. Vanhat tyylihuonekalut luovat pappilamaista ilmapiiriä. Nähtävänä on myös vanhoja kirkollisia esineitä, kuten vuonna 1775 rakennetun kirkon saarnastuoli ja alttaritaulu.

Pappilan toiseen kerrokseen on kerätty vanhoja työkaluja ja kotitaloustavaroita, kuten silitysrautoja, kattiloita ja paistinpannuja. Huoneet on kalustettu vanhoilla huonekaluilla. Esillä on virvoitusjuomakori pulloineen ajalta, jolloin Kiukaisissa oli oma virvoitusjuomatehdas.

Eräs mielenkiintoisimmista huoneista on omistettu nyt jo lakkautetulle Satanahka-yritykselle. Alun perin satakuntalaisten tilallisten perustama yhtiö aloitti nahanvalmistukseen nimellä Satakunnan Nahkateollisuus Osakeyhtiö. Vuonna 1942 yhtiön nimeksi vaihtui Satanahka Oy. Aarne Hellemaasta tuli yhtiön johtaja ja toiminnan uudistaja 1930-luvulla. Kiinnostus alaan siirtyi myös hänen lapsilleen. Hellemaat johtivat Satanahkaa 65 vuoden ajan. Toiminta päättyi 2003.

Yhtiön tunnettiin laadukkaista nahkavaatteista, käsineistä, hatuista ja laukuistaan. Tehtaan valikoimiin kuuluivat myös Puolustusvoimien käyttöön tarkoitetut reput ja kotimaiset pesäpalloräpylät. Loppuaikoina koko tuotanto suunnattiin kenkäteollisuuteen.

Uusinta uutta on toiminnan laajentaminen pappilan ympäristöön. Halukkailla on mahdollisuus vuokrata itselleen pienen maapalstan esimerkiksi perinnekasvien kasvattamista varten. Omavaraistalous on nyt suosittua.

KIUKAISTEN WANHA PAPPILA

Osoite: Pappilankuja 3, Kiukainen (Eura).

KARTTA

Lue lisää

 

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.