Jalomäen umpipiha on nimensä veroinen

SATAKUNTA / KULLAA – Helpommalla pääsee, kun kertoisi, mitä kaikkea Jalomäen umpipihan kätköistä ei löydy. Kyseessä on eräs Suomen monipuolisimmista talonpoikaiskulttuuria esittelevistä kohteista. Kullaan Levanpellon kylässä sijaitseva Jalomäen umpipiha on nimensä veroinen, sillä siitä on tehty Suomen täydellisin umpipiha.

Jalomäki sijaitsee Pori-Tampere -tien varressa Kullaalla, joka liittyi Ulvilaan vuonna 2005. Harmaasävyiset rakennukset ovat vain muutaman kymmenen metrin päässä päätiestä. Opasteet ovat selkeät.

Nyt on jo kolmas sukupolvi vastuussa Jalomäen umpipihasta. Vuorossa on Juho Kuusisto. Kaikki sai alkunsa, kun Juhon isoisä, Tauno Kuusisto, alkoi rakentaa Jalomäen umpipihaa. Innostus tarttui Taunon poikaan Antti Kuusistoon, josta tulikin eräs maamme tunnetuimpia keräilijöitä.

Maanviljelijänä elantonsa saanut isoisä Tauno Kuusisto siirrätti nykyiselle alueelle ensimmäiset rakennukset jo 1960-luvulla. Poikansa Antin kanssa Tauno kiersi pääasiassa pitkin Satakuntaa. Viidenkymmenen vuoden aikana kokoelmat karttuivat siihen tahtiin, että nyt jo edesmenneen Antti Kuusiston kokoelmat ovat Suomen suurimpia.

Aluksi Jakomäki oli vain isän ja pojan yhteinen harrastus, mutta 2000-luvun vaihteessa se avattiin myös matkailijoille. Kohde on kuitenkin auki vain sovittaessa. Yhden vierailun aikana on mahdollista nähdä vain murto-osa aarteista. Kyseessä ei ole varsinaisesti museo, koska tilan rakennukset on siirretty nykyisille paikoilleen eri puolilta Satakuntaa.

Piha-alue on rakennettu täysin umpeen. Umpipiha muodostuu toiminnallisesti kahdesta erilaisesta osasta: mies- ja karjapihasta.

Miespiha on ihmisten aluetta. Karjapiha on eläinten oma piha. Umpipihaan ei pääse kulkemaan kuin porttien kautta. Portit suljettiin illalla nukkumaan mentäessä, jolloin talon asukkaat saattoivat nukkua rauhassa yöllisiltä kulkijoilta ja petoeläimiltä.

Jalomäen umpipihassa on yli 40 harmaahirsistä rakennusta. Ensimmäiset tuotiin tänne 1960-luvulla. Pihan päärakennuksen vanhimmat savupirttiaikaiset osat ovat 1600-luvulta. Ajan myötä savupirtti on laajentunut savupiipulliseksi tuvaksi ja useamman huoneen rakennukseksi.

Jalomäen vanhat rakennukset ovat täynnä Antti Kuusiston keräämää esineistöä. Täältä löytyy huonekaluja, kelloja, asusteita, kuppaustarvikkeita, rukinlapoja, tervanpolttotyövälineitä, aseita, puukkoja, vaunuja, leikkikaluja…lista on loputon. Voi vain ihmetellä, miten tähän kaikkeen keräämiseen riittänyt on yhden tai edes kahden ihmisen elämä.

Antti Kuusisto oli myös tietokirjailija. Hänen kirjoittama kirja Jalomäen umpipihan aarteita valokuvineen on yksi alansa kattavampia teoksia.

JALOMÄEN UMPIPIHA

Osoite: Johan Granlundin tie, Kullaa (Ulvila).

Puh. Antti Kuusisto 044 033 3333.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemen syntymäkoti on avoinna yleisölle

LUE MYÖS: Leineperin ruukin suosio pysyy vuodesta toiseen

LUE MYÖS: Taattolan ulkomuseoalue sijaitsee kauniissa maalaismaisemassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.