Kivikellarimäen kotimuseo oli edesmenneen kotiseutuneuvos Löyttyniemen uskomaton aikaansaannos

KANTA-HÄME / JANAKKALA – Tällaista kohdetta ei uskoisi olevankaan, ellen itse olisin omin silmin nähnyt. Toimi Löyttyniemen uskomaton kotimuseo löytyi Hämeen sydämestä, Saloisten kylästä,  keskeltä metsän siimeksestä.

Vuosia kestäneen keräilyn tuloksena oli syntynyt perin erikoinen oma museo, josta kotiseutuneuvoksen arvonimen saanut Löyttyniemi oli syystäkin ylpeä. Toimi keräsi kaikkea mahdollista. Kysykää, mitä haluatte nähdä, se löytyy, oli isännän motto.

Esineitä oli koossa tuhansia ja lisää tuli koko ajan. Toimi oli keräilijä, ei trokari eli esineet eivät olleet myynnissä. Keräilyinnostus alkoi jo nuorena. Löyttyniemi oli huolissaan, kun maaseudun vanhoja rakennuksia ja esineitä ei arvostettu. Esimerkiksi perinteisen työkalut ja vanhat rakennukset olivat katoamassa.

Toimi ei tyytynyt tallentamaan pelkästään antiikkia, vaan hän siirrätti Löyttyniemen tilan museoalueelle useita purku-uhan alla olleita rakennuksia, kuten sepänpaja, riihi, lato, nyt tanssilavana käytettävä entinen saharakennus jne.

Alfred Kordelinin käytössä ollut savusauna on Mommilan kartanosta. Saunan pehmoisista löylyistä on nauttinut tiettävästi presidentti Risto Rytikin. Pelastettuja rakennuksia oli toistakymmentä.

Löyttyniemen kokoelma koostui pääasiassa vanhoista talonpoikaisajan esineistä ja työkaluista, mutta tuhansien esineiden joukossa oli mitä ihmeellisimpiä härveleitä.

Esimerkiksi eri maista kotoisin olevia kenttäkeittiöitä, vanhoja traktoreita ja autoja, käytöstä poistettu eduskunnan äänestystaulu, historiallinen jalkapuu, puusta veistettyjä karhupatsaita, Toimin kaatamien eläinten sarvia, univormuja, aseita, täytettyjä eläimiä, sahdinteko- ja pyykinpesuvälineitä, suutarin ja puusepän työvälineitä jne. Museossa selvisi myös, millainen on talon rakentamisessa tarvittu hirsivara.

Kivikellarimäen isäntä nukkui pois, joten museokin on nyt valitettavasti suljettu.

KIVIKELLARIMÄEN KOTIMUSEO (lakkautettu)

Osoite: Janakkala.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.