Laurinmäen torpparimuseo kertoo 1800-luvun lopun torppareiden elämästä

KANTA-HÄME / JANAKKALA – Janakkalan Laurinmäen torpparimuseo sijaitsee keskellä arvokasta lounaishämäläistä kulttuurimaisemaa. Museon lisäksi alueella on vanha linnavuori, pyhä lähde, keskiaikainen kirkko ja venäläisten rakennuttamia ensimmäisen maailmansodan aikaisia juoksuhautoja. Museoalueelta lähtee viitoitettu luontopolku.

Janakkala tunnetaan kartanoistaan ja niiden alaisuudessa olleista torpista. Laurinmäen museo kertoo 1800-luvun lopun torppareiden elämästä. Alueen rakennukset on siirretty tänne muualta Janakkalasta. Ne on sijoitettu uudestaan entisaikojen malliin. Pihapiiristä on tehty umpinainen. Aita ja rakennukset suojaavat pihaa petoeläimiltä.

Museon päärakennus on Vähä-Kurjen torppa. Se sijaitsi aikoinaan Vanantaan kartanon mailla. Rakennus valmistui 1800-luvun lopulla Aadolf Juhonpojan aikana. Hänen jälkeensä torppaa asui hänen vanhin poikansa Aadolf Aadolfinpoika aina kuolemaansa asti vuoteen 1951.

Torppa on tyypillinen hirsinen ja pärekattoinen parituparakennus. Kummassakin päässä on tupa. Niiden välissä on porstua ja sen perällä kamari. Julkisivulla on avokuisti koristeluine kaidepuineen. Toisessa tuvassa tehtiin talvikaudella puhdetöitä. Naiset kehräsivät ja kutoivat. Miehet tekivät puutöitä.

Toista tupaa hallitsee iso uuni. Tässä tuvassa tehtiin ruoka, leivottiin ja kokoonnuttiin pöydän ääreen syömään. Kamari on sisustettu paremmin. Kaikesta näkee, että Vähä-Kurjen tila oli melko vauras.

Pihan keskellä on vinttikaivo, reunoilla talli- ja navettarakennus, pari aittaa ja savusauna. Riihi on palonturvallisuussyistä hieman kauempana. Mamsellituulimylly on 1800-luvun lopulta. Lisäksi museoalueelta löytyy savupirtti ja sepän paja.

Hetan mökin asukas oli Heta Kustaantytär Selin. Muutettuaan sinne vuonna 1892 hän asui mökissään liki kolmekymmentä vuotta. 1960-luvulla Hetan mökki pelastettiin tietöiden alta Laurinmäkeen.

LAURINMÄEN TORPPARIMUSEO

Osoite: Hakoistentie 371, Janakkala.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hyvikkälän Kauppamuseossa ja Nostalgiabensis-museossa haistellaan ja muistellaan

LUE MYÖS: Ida Aalbergin lapsuudenkoti, ratamestarin virkatalo, on säilynyt

LUE MYÖS: Napialan kauppamuseo päätyi koulumuseon naapuriksi

LUE MYÖS: Napialan Wanhassa Koulussa opettaja on yhä pomo – tyttäret toteuttivat äidin unelma

LUE MYÖS: Janakkalan Tietokonemuseo on retropelaajien paratiisi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.