Ida Aalbergin lapsuudenkoti, ratamestarin virkatalo, on säilynyt

KANTA-HÄME / JANAKKALA – Janakkalainen Antti Ahlberg on ikuistanut nimensä historiaan. Hän toimi Suomen vanhimman radan, Helsinki-Hämeenlinna, ratamestarina. Hänen virkatalonsa Janakkalan Leppäkosken kylässä on harvinainen, sillä se on säilynyt tähän päivään asti.

Sen lisäksi Antti Ahlbergin vaimo, Charlotta, synnytti tytön, josta tuli eräs Suomen kuuluisimmista näyttelijöistä. Ratamestarin talo edustaa rautateiden historiaa, mutta myös samalla se on Ida Aalbergille (1857-1915) omistettu museo.

Rautatielaitos tarjosi töitä tuhansille suomalaisille. Ratalinjat pätkittiin noin viiden kilometrin kunnossapitopiireiksi. Jokaisessa piirissä oli ratavartija, joka vastasi etapin kunnossapidosta. Työsuhde-etuna rautatielaitos tarjosi asunnoksi tuvan. Ratamestarin pihapiiriin kuuluivat ulkokäymälä, puuvaja, kellari ja sauna. Rakennus oli Ahlbergien käytössä 1900-luvun alkuun asti.

Ida oli perheen seitsemästä lapsesta toinen. Hän oli innostunut näyttelemisestä jo nuorena. Ida esiintyi ensimmäisen kerran näyttämöllä 16-vuotiaana Leppäkosken kylässä pidetyissä iltamissa. Kun Suomalainen Teatteri (nyk. Suomen Kansallisteatteri) vieraili seudulla, kerrotaan Idan karanneen kotoa teatteriseurueen mukaan.

Ida muutti nimensä Ahlbergistä Aalbergiksi päästessään näyttelemään Suomen Kansallisteatteriin. Päätöksen vaikutti myös hänen ensimmäinen aviomies Lauri Kivekäs, joka oli innokas suomalaisuuden kannattaja. Kivekkään kuoltua Ida meni naimisiin venäläissaksalaisen Alexander Uexküll-Gyllenbandin kanssa.

Leppäkosken ratamestarin taloon on koottu näyttely, joka valaisee sanoin ja kuvin ratamestarin ja Ida Aalbergin elämänvaiheita. Huoneen kalusteet eivät ole alkuperäisiä, mutta edustavat Antti Ahlbergin aikakautta. Läheltä kulkevat junat muistuttavat ratavartijan talon historiallisesta merkityksestä.

IDA AALBERGIN LAPSUUDENKOTI

Osoite: Leppäkoskentie 400, Leppäkoski, Janakkala.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hyvikkälän Kauppamuseossa ja Nostalgiabensis-museossa haistellaan ja muistellaan

LUE MYÖS: Laurinmäen torpparimuseo kertoo 1800-luvun lopun torppareiden elämästä

LUE MYÖS: Napialan kauppamuseo päätyi koulumuseon naapuriksi

LUE MYÖS: Napialan Wanhassa Koulussa opettaja on yhä pomo – tyttäret toteuttivat äidin unelma

LUE MYÖS: Janakkalan Tietokonemuseo on retropelaajien paratiisi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.