Napialan Wanhassa Koulussa opettaja on yhä pomo – tyttäret toteuttivat äidin unelma

KANTA-HÄME / JANAKKALA – Tämä on paikka, missä opettajaa totellaan. Seistään pulpetin vieressä selkä suorana, kun vastataan kiltisti opettajan kysymykseen. Tosin Napialan kyläkoulu lakkautettiin jo ajat sitten, mutta sisarukset Heli Lindblom ja Päivi Hakoma ylläpitävät yhä entisaikojen koulutunnelmaa.

Mennään ensin ajassa taaksepäin.

Täällä ollaan Janakkalan Tervakoskella, lapsille tarkoitetun Puuhamaan maisemissa. Tervakoskella sijaitsee myös 1800-luvulla perustettu paperitehdas. Tehtaan työntekijöiden lapset kävivät aikoinaan koulua paperitehtaan lähellä, mutta kaikki alueen lapset eivät sinne mahtuneet.

Napialan kylässä päätettiin rakentaa oma koulu. Tarvittava tontti ja rakennustarvikkeet saatiin lahjoituksina. Komea punainen koulurakennus valmistui vuonna 1898. Sukupolvi toisensa jälkeen oppi Napialan kansakoulussa lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan, kunnes vuonna 1972 kyläkoulu lakkautettiin.

Koulurakennus ei jäänyt kuitenkaan tyhjilleen, sillä nykyisten omistajien vanhemmat, Maire ja Yrjö Lindblom, ostivat rakennuksen Janakkalan kunnalta. Pariskunta perusti Kesäkisälli-nimisen matkailuyrityksen, joka keskittyi kahvilatoiminnan ohella taide- ja käsityönäyttelyihin. Koitti kuitenkin aika, kun Maire ja Yrjö siirsivät kotinsa ja yritystoimintansa Riihimäelle. Napiala oli yhä perheen omistuksessa, mutta toiminta siellä hiljentyi vuosien ajaksi. Se toimi lähinnä perheen kesäviettopaikkana.

Myöhemmin Maire ja Yrjö lahjoittivat Napialan rakennukset lapsilleen – paitsi entiset luokkahuoneet. Äidillä oli ollut haaveena perustaa niihin nostalginen koulumuseo. Sitä varten oli jo aikoinaan hankittu Napialan koulun vanhat pulpetit ja kirjahyllyt. Lakkautetun koulun kaapeista löytyi lisää kaikenlaista vanhaa tavaraa. Äidin haave toteutui tyttärien toteuttamana.

Myös sisarusten Helin ja Päivin veli Jyri Lindblom muutti takaisin lapsuusajan kotiinsa. Paljon oli korjattavaa ennen kuin Napiala saatiin jälleen asuttavaan kuntoon ja koulumuseotoiminta käyntiin. Napialan Wanha Koulu -museo avattiin 1998, kun koulurakennus täytti 100 vuotta. Paikalle avajaisiin saapui tietysti runsaslukuisesti koulun entisiä oppilaita.

Napialan vanhasta koulusta tehtiin elävä museo, jossa voi oikeasti muistella omaa lapsuuttaan. Tai nykysukupolvi voi kokea, millaista koulunkäynti oli entisaikoina. Kaksi luokkahuonetta suorastaan pursuaa nostalgisia kirjoja, kuvatauluja, opetusvälineitä jne. Tässä museossa saa myös kosketella esineitä, esimerkiksi selaamalla oman lapsuusajan aapista. Voi myös kokeilla, millaista on kirjoittaa liidulla liitutauluun.

Varaamalla etukäteen vierailuajankohdan, pääsee matkalle omiin lapsuusajan muistoihin. Koulumuseo tarjoaa oppitunteja 1950-luvun kansakoulun tyyliin. Heliltä ja Päiviltä voi tilata esimerkiksi uskonnon, historian tai laskennon oppitunnin. Eläkeläisryhmät ovatkin museokoulun vakiovieraita, mutta myös päiväkotilapset käyvät säännöllisesti kokemassa wanhan ajan koulutunnelmaa.

Kun Heli ja Päivi pyörittävät museokouluaan, veli Jyri ylläpitää entisessä koulurakennuksessa kauppamuseota. Sekin perustuu alun perin vanhempien keräämiin tavaroihin. Lisää kauppamuseosta voi lukea täältä.

Napialaan ei poiketa ainoastaan mielenkiintoisten museoiden takia. Koulun pihamaalla on järjestetty suosittuja ohjelmallisia tapahtumia. Miltä kuulostavat esimerkiksi Napulele-ukulelefestari tai tapahtuma, jossa maisteltiin suomalaisen kouluhistorian inhokkiruokia tillilihasta makaronivelliin. Ei siis ihme, että sisarukset Heli Lindblom, Päivi Hakoma ja Jyri Lindblom ovat saaneet Vuoden positiivisimman janakkalalaisen palkinnon.

NAPIALAN WANHA KOULU

Osoite: Melkkolantie 242, Tervakoski (Janakkala).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hyvikkälän Kauppamuseossa ja Nostalgiabensis-museossa haistellaan ja muistellaan

LUE MYÖS: Ida Aalbergin lapsuudenkoti, ratamestarin virkatalo, on säilynyt

LUE MYÖS: Laurinmäen torpparimuseo kertoo 1800-luvun lopun torppareiden elämästä

LUE MYÖS: Napialan kauppamuseo päätyi koulumuseon naapuriksi

LUE MYÖS: Janakkalan Tietokonemuseo on retropelaajien paratiisi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.