Kompastuskivi (Gunter Demnig)

Kompastuskiveen ei ole nimestään huolimatta tarkoitus kompastua. Riittää, kun sen huomaa ja ehkä ymmärtää kiven merkityksen. Jalkakäytävän pintaan asennetun messinkilaatan symboliikka ei avaudu ilman etukäteen saatua tietoa siitä, mistä oikeastaan on kyse.

Kompastuskivellä muistetaan henkilöitä, joita murhattiin, kuljetettiin tuhoamisleireille, ajettiin itsemurhaan tai muulla tavoin vainottiin Natsi-Saksassa.

Muistolaatat ovat kuutionmallisia betonikiviä, joiden yhden sivun pituus on kymmenen senttimetriä. Messinkiselle levylle on painettu teksti, joka kertoo muistettavasta henkilöstä. Laattaan on kaiverrettu henkilön nimi, syntymäaika ja tietoja hänen kuolemaansa johtaneista tapahtumista sekä hänen lopullisesta kohtalosta.

Kompastuskivet pyritään sijoittamaan sen talon eteen, jossa uhrin tiedetään viimeksi asuneen ennen kuin hänet on viety esimerkiksi keskitysleirille.

Kompastuskivet ovat saksalaisen taiteilija Gunter Demnigin ideoima hanke. Hän kiinnitti ensimmäisen messinkilevynsä vuonna 1992 katukiveykseen Kölnin raatihuoneen eteen. Sillä muistettiin holokaustin uhreiksi joutuneita romaneja.

Vaatimattoman alun jälkeen Demnigin idea lähti leviämään. Uhrien muistamista laajennettiin muihinkin vainottuihin ryhmiin. Demnig asensi betonikiviä messinkilaattoineen aluksi ilman viranomaisten lupaa, mutta pian projekti sai hyväksynnän ja lupia myönnettiin eri puolilla Eurooppaa. Nyt Kompastuskiviä on asennettuna useissa eri maissa kymmeniä tuhansia.

Suomen ensimmäinen Kompastuskivi asennettiin Helsinkiin vuonna 2016. Demnig kävi itse muuraamassa kiven Munkkiniemen Puistotielle Suomen juutalaisluovutusten muistoksi.

Kivien asentaminen vaatii lupien hoitamista kaupungin ja taloyhtiöiden kanssa. Suomessa hanketta vetää Holokaustin uhrien muisto -yhdistys. Kun seitsemän laattaa oli asennettu Helsinkiin, tuli Turun vuoro.

Suomen kahdeksas Kompastuskivi sijaitsee osoitteessa Vartiovuorenkatu 1, vastapäätä entistä Venäjän konsulaattia. Turun muistolaatta on omistettu holokaustin uhrille Hans Eduard Szybilskille, jonka viimeinen tunnettu asuinpaikka on ollut Turussa juuri tämä talo vuonna 1942. Hänet vangittiin Turussa ja karkotettiin Saksaan. Szybilski kuoli Auschwitzin keskitysleirillä.

”Tässä asui Hans Eduard Szybilski. S. 1907 Saksa Pakeni Suomeen. Luovutettiin Gestaopolle 6.11.1942 Vietiin Auschwitziin. Murhattiin.”

Kuten laatta jugendrakennuksen seinässä kertoo, myös kirjailija Volter Kilpi asui aikoinaan tässä talossa.

KOMPASTUSKIVI

Osoite: Vartiovuorenkatu 1. Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO