Koussun tekojalka on yksi Sysmän kotiseutumuseon kokoelman mielenkiintoisista esineistä

PÄIJÄT-HÄME / SYSMÄ – Kauppias Gåsman oli saanut kylän lapsilta lempinimen ”Koussu”. Parhaiten Koussu muistetaan erikoisesta puujalastaan. Hänellä oli jalassaan kuolio. Tarinan mukaan erään ryyppyillan päätteeksi, kun Gåsman oli riittävästi humaltunut, päätettiin joukolla amputoida miehen jalka. Piirilääkärikin oli sopivasta paikalla. Koussun tekojalka on yksi Sysmän kotiseutumuseon kokoelman mielenkiintoisista esineistä.

Luonnonkivistä muurattu jykeväseinäinen lainamakasiini valmistui katovuosia varten vuonna 1855. Linnanmainen rakennus tulikin tarpeeseen, sillä sen laareihin varastoitunutta viljaa jaettiin nälkävuosina tarvitseville, tosin korkoa vastaan. Viljelymenetelmien kehittyessä ja pankkitoiminnan alkaessa viljavaraston merkitys väheni. Vuodesta 1962 alkaen Sysmä Seura on ylläpitänyt makasiinissa kotiseutumuseota.

Tarinan mukaan Sysmän Pyhä Olavin kirkon läheisyydessä oleva makasiini sijaitsi uhrikalliolla. Kotiseutumuseon kokoelmiin kuuluu Sysmästä löydetty uhrikivi. Muinaisuskon mukaan ihminen jatkoi olemassaoloaan kuolemansa jälkeenkin. Niinpä hänelle kuului yhä osuus kotitalon tuotosta. Uhrikivessä on pieniä kuppeja, johon kerättiin vainajalle antimia, kuten näytteitä viljasadosta tai kaadetusta metsästyssaaliista.

Osa kotiseutumuseossa on omistettu ”Sysmän keisarille” maatalousneuvos Onni Schildtille. Hän oli visionääri, joka myös toteutti suunnitelmiaan. Schildt muutti perintönä saamaansa Hovilan kartanoon vuonna 1876. Hän sovelsi ulkomailla oppimiaan viljelymenetelmiä kartanonsa mailla. Hän osallistui aktiivisesti oman kunnan kehittämisen perustaen muun muassa Sysmän Säästöpankin.

Useiden luottamustöiden ohella Schildt toimi myös senaattorina säätyvaltiopäivillä. Hänen senaattorikaudella pantiin vireille useita uudistuksia. Eräs Schildtin merkittävimmistä lainuudistuksista auttoi maan hankkimista tilattomalle väestölle.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Suopellontie, Sysmä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Suomen Harmonikkamuseo on laajuudessaan ainutlaatuinen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.