Kuortaneen talomuseon alueella on jo toistakymmentä rakennusta

ETELÄ-POHJANMAA / KUORTANE – Pieni Kuortaneen kunta tunnetaan muualla ehkä parhaiten Kuortaneen urheiluopistosta. Maankuulu hyvinvointi-, koulutus- ja valmennuskeskus sijaitsee kantatie 66:n varrella lähellä Kuortaneen keskustaa.

Kuortane-vierailun voi aloittaa keskustassa sijaitsevalta kirkolta, sillä harva kirkko on rakennettu yhtä kauniille paikalle. 1770-luvulla valmistuneen puukirkon ympärillä olevan hautausmaan sammaloitunut kiviaita rajoittuu upeaan Kuortaneenjärven hiekkarantaan. Niinpä kivenheiton päässä haudoista nautitaan kauniina kesäpäivänä vesileikeistä.

Kuortaneen (Kuurtaneen, paikallisella murteella) kirkon rakentaja oli Antti Hakola, eräs Pohjanmaan tunnetuimmista kirkonrakentajista. Nykyinen kirkko on jo toinen samalla paikalla. Kirkko ympäristöineen kuuluu Suomen valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Lyhyen matkan päässä kirkolta sijaitsee paikallisen Kuurtanes-Seuran ylläpitämä talomuseo. Sotavuosien jälkeen Kuortaneellakin vallitsi voimakas kotiseutuhenki. Ensin kerättiin talkoovoimin talteen vanhaa talonpoikaisesineistöä. Sitten tuli ajankohtaiseksi saada yhdistykselle oma kotiseututalo. Sopiva paikka saatiin seurakunnalta ja lopulta löytyi myös siirrettävä rakennus, Keski-Hynnilän talo 1780-luvulta. Kaikki oli valmista museotoimintaa varten vuonna 1958 samalla, kun Kuortaneella järjestettiin maatalousnäyttely.

Alku oli vaatimatonta, kun vertaa siihen, mitä kaikkea museoalueella on nykyisin. Aluksi oli vain päärakennus ja muutama aitta. Nyt rakennuksia on toistakymmentä. On tuulimylly, paja, savusauna, riihi jne. Yhteen aittarakennukseen on kerätty kirkollista esineistöä Kuortaneen vanhasta kirkosta, kuten vanha alttaritaulu, kahdeksanhaarainen kynttelikkö ja kaksi ehtoollisviinikannua.

Museoalueen eräs harvinaisimmista rakennuksista on savupirtti, joka saattaa olla peräti 1500-luvulta. Vastaavia yhtä vanhoja ei juurikaan löydy enää Pohjanmaalta. Lämmitysaikana savu ei ulottunut orsia alemmaksi, vaan poistui räppänän kautta. Lämpimänä vuodenaikana ruoka laitettiin ulkona.

Kuortaneen sotaveteraanien talkootyönä rakentama ja Kuurtanes-Seuralle lahjoitettu korsu, Pihkahovi, sijaitsee myös talomuseon alueella. Korsumuseon avulla kerrotaan nykysukupolville, millaisissa olosuhteissa sotilaat asuivat sodan aikana.

Talomuseotta vastapäätä tien toisella puolella sijaitsee Klemettimuseo.

TALOMUSEO

Osoite: Kirkkotie 13, Kuortane.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Heikki ja Armi Klemetin Kuortaneen kesäpaikasta tehtiin Klemetti-museo

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.