Kuusankosken kotiseututalo on Lars Sonckin suunnittelema

KYMENLAAKSO / KUUSANKOSKI – Kuusankoskilaisten ylpeys, Lars Sonckin suunnittelema pyöröhirsinen koulurakennus, sijaitsee komealla paikalla. Lähes samanlainen, korkean kalliojyrkänteen päällä, oli rakennuksen alkuperäinenkin sijainti. Koulu sijoitettiin Kymintehtaalle pystysuoran kalliokielekkeen päälle, minkä vuoksi sitä alettiin kutsua Mäki- tai Norjalaiskouluksi.

Uusien tielinjauksien johdosta arvorakennus purettiin ja koottiin uuteen paikkaan, Kettumäen kansanpuiston korkeimmalle kohdalle. Samalla Kymi-yhtiö lahjoitti rakennuksen Kuusankosken kunnalle.

Uudelleen pystytetyn kotiseututaloksi muutetun rakennuksen avajaisia vietettiin vuonna 1958. Kuntauudistuksen jälkeen vuodesta 2009 lähtien kotiseututalon omistajana on ollut Kouvolan kaupunki. Talolla tapahtuvasta toiminnasta vastaa Kuusankoski-Seura.

Nuoren Lars Sonckin tehtävänä oli suunnitella 1800-luvun lopulla Kymintehtaan työntekijöiden lapsille koulurakennus. Lopputuloksena oli kaunis kansallisromanttinen hirsirakennus. Kuusankosken kotiseututaloa pidetään Lars Sonckin parhaiten säilyneenä kansallisromanttisena pyöröhirsirakennuksena Suomessa.

Rakennuksessa oli vain yksi luokkahuone, mutta tilaa löytyi myös opettajan asunnolle. Mäkikoulu ehti palvella kansakouluna yli viisikymmentä vuotta, kunnes tuli tarve rakentaa nykyaikaisempia kouluja suuremmille ikäluokille. Kuusankoski-Seura on pitänyt hyvää huolta rakennuksesta.

Rakennuksen sisätilat on kunnostettu kotiseutuhenkisille tilaisuuksille ja vanha luokkahuone näyttelytilaksi. Esillä on muun muassa Kuusankosken kouluhistoriaa. Nähtävänä on ollut myös jäljitelmä vanhasta reenjalaksesta. Alkuperäinen yli 5000 vuotta vanha reenjalas löydettiin sattumalta vuonna 1977.

Suurin osa kotiseututalon kävijöistä on joko lapsiperheitä, jotka poikkeavat katsomaan näyttelyitä samalla, kun käyvät lähellä sijaitsevassa kotieläinpihassa ja kahviossa. Osa on Kuusankoski-seuran tai taideseuran vakiojäseniä ja satunnaisia makailijoita tai läheisten koulujen sekä tarhojen lapsiryhmiä. Moni vierailijoista tulee katsomaan toukokuusta syyskuuhun kuukausittain vaihtuvia taide- tai historianäyttelyitä.

KUUSANKOSKEN KOTISEUTUTALO

Osoite: Kotiseututie 12, Kuusankoski.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.