Niemelän kotimuseossa tärkeintä on sukutilan talonpoikaisesineiden säilyttäminen

KYMENLAAKSO / ONKAMAA / HAMINA – Niemelän kotimuseolle ei eksy sattumalta. Täällä ollaan vilkkaiden valtaväylien ulkopuolella. Onkamaan kylän kohdalla tienviitta ”Kotimuseo” opastaa syrjäiselle Tillin-Puhankantielle. Muutaman kilometrin päässä seuraava opaskyltti ohjaa Niemeläntielle.

Kapea hiekkatie johdattaa metsän halki perille. Näkymä on hätkähdyttävä. Eteen avautuu kymenlaaksolainen maalaismaisema kauneimmillaan: Onkamaanjärvi taustalla, keltainen maatilan päärakennus, punamullatut talousrakennukset ja hyvin hoidettu piha-alue.

Niemelän tilan kotimuseo ei ylpeile suurilla kävijämäärillä. Tärkeitä on Inkeri Talvelan aloittaman keräilyharrastuksen jatkaminen. Vuonna 1989 perustettu kotimuseo esittelee vanhaa talonpoikaiskulttuuria. Museon ajatuksena on kertoa, miten edelliset sukupolvet ovat maaseudulla eläneet.

Tärkeintä on suvun omistuksessa pitkään olleen tilan talonpoikaisesineiden säilyttäminen. Vanhoja esineitä, työkaluja ja kulkupelejä onkin säilynyt hämmästyttävän paljon. Vain pieni osa on saatu lahjoituksina.

Niemelän kotimuseon esineet on taltioitu vanhaan riiheen. Paikat on kunnostettu ja esineet on laitettu tyylikkäästi esille. Ensimmäinen huone on varattu tekstiileille, joista suurin osa on Inkeri Talvelan tekemiä ja käyttämiä.

Seuraavassa huoneessa on esillä vanhoja maalaistalossa käytettyjä työkaluja ja esineitä. Lähes kaikki esineet isoisän Klubi-askia myöten ovat peräisin omalta tilalta. Viimeisessä huoneessa voi ihailla tilan käytössä olleita hevosvetoisia kulkuvälineitä. Niitä on säilynyt poikkeuksellisen paljon ja osa on erittäin hyvässä kunnossa.

Tilan isäntä oli ammatiltaan kauppapuutarhuri. Museovierailuun voi yhdistää tutustumisen istutuksiin alueella, johon on istutettu noin 40 eri puulajia. Niemelän kotimuseoon voi tutustua vain etukäteen sopimalla.

NIEMELÄN KOTIMUSEO

Osoite: Niemeläntie 65, Onkamaa, (Hamina).

KARTTA

Puhelin: 044 214 8433, 040 558 0576.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Salpalinja-museossa voi tutustua sotahistorialliseen menneisyyteemme

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.