Pienoisrautatiemuseo Semaforo on Suomessa harvinaisuus

KYMENLAAKSO / KOUVOLA – Kouvola kasvoi 1800-luvulla rautateiden risteyskohtaan. Junat loivat uusia työpaikkoja ja houkuttelivat uusia asukkaita Kouvolan seudulle. Mikä olisikaan siis parempi paikka mielenkiintoiselle pienoisrautatiemuseolle. Sveitsissä syntyneen Erwin Stämpflin oma unelma on kaikkien nähtävänä.

Lähellä Kouvolan rautatieasemaa hauskat opasteet johdattavat vanhaan VR:n koulurakennukseen. Sen suojissa on eräs kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä, Pienoisrautatiemuseo Semaforo. Samoissa tiloissa on myös viihtyisä kahvila.  Marja-Leena Heinola-Stämpfli pitää museon yhteydessä ranskalaistyylistä cafeteriaa Kahvila Onkapannua.

Itse rakennus on jo nähtävyys. Se oli alun perin 1800-luvun lopulla vain rautatieläisten lapsille tarkoitettu koulu. Isän ammatti määräsi koulupaikan. Vuosina 1903-1905 Aseman kouluun sijoitettiin kansakoululaisten lisäksi myös lukion oppilaita sekä lastentarhaikäisiä lapsia. Ahdasta oli.

Aseman koulu toimi rautatieläisten lapsien kouluna vuoteen 1922. Myöhemmin rakennus on toiminut muun muassa VR:n toimisto- ja kerhokäytössä. Vuonna 1995 VR luopui rakennuksesta. Nyt se on kaupungin omistuksessa. Erwin Stämpfl junineen tuli vuokralaiseksi 2007.

Museon katseenvangitsija on keskieurooppalaiseen maisemaan sijoitettu pienoisrautatie. Kaupungin nimi, St. Jossakin, on hauska. Radalla liikennöi 26 junaa. Näistä osa on höyryvetureita, osa nykyaikaisia luotijunia. Stämpfl esittelee juniaan aina sen mukaan, joiden uskoo kävijää kiinnostavan. Höyry nousee ja pillit vislaavat.

Junia voidaan ohjata manuaalisesti, mutta todellisuudessa veturit, opasteet ja vaihteet toimivat tietokoneen avulla. Paljon on muuttunut niistä ajoista, kun Stämpfl sai ensimmäisen Märklin-junansa 5-vuotiaana. Erwinin kokoelma kattaa rautatien historian eilisestä nykyaikaan.

Semaforo onkin tarkoitettu kaiken ikäisille. Kohteen aukioloajat kannattaa varmistaa etukäteen.

PIENOISRAUTATIEMUSEO SEMAFORO

Osoite: Asemankatu 2, Kouvola.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kouvolan Koti- ja Radiomuseo on tarkoitettu alan ammattilaisille ja ihan tavalliselle vierailijalle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.