Kuuvuoren Laaki on kulkenut Pubiliigasta kohti kirkkaimpia parrasvaloja

Historian havinaa. Kuuvuoren Laaki kohtasi viime kaudella (kesä 2023) Vitosessa Turun Toverit. KuuLan tavoitteena on nousta takaisin Neloseen. Sen sijaan TuTon joukkue on kadonnut liiton sarjoista, kuten moni muukin perinteinen turkulaisjoukkue.

Kupittaanpuiston Vartijat oli yksi vaihtoehdoista uuden seuran nimeksi. Mallia olisi otettu Englannista legendaarisen Queens Park Rangersin mukaan. Muita vaihtoehtoja olivat Jurassic Park Rangers, Atletico Aurajoki ja Turun Pojat. Päädyttiin kuitenkin supisuomalaiseen nimeen Kuuvuoren Laaki, KuuLa.

Ajatuksena oli, että KuuLa pelaisi kotiottelunsa kotimaisemissa Kuuvuoren kentällä. Todellisuudessa yhtäkään oikeaa ottelua ei ole siellä pelattu, koska kenttä ei täytä virallisen jalkapallokentän mittoja.

Lähinnä yliopiston ja Åbo Akademin opiskelijoista muodostunut kaveriporukka aloitti jalkapallon harrastamisen osallistumalla Pubiliigaan 2000-luvun alkuvuosina. Ylioppilaskylän opiskelijoiden silloinen kantapaikka Three Beers eli ”Trebari” toimi joukkueen tukikohtana.

Vaikka pelaajat pitivät Kuuvuoren aluetta henkisenä kaupunginosanaan, ottelut pelattiin aluksi Vesilaitoksen edessä olevalla hiekkakentällä, ei Kuuvuoren kentällä.

Tavoitteet nousivat nopeasti. Joukkue kolusi ensin vaihtelevalla menestyksellä harrastesarjan hiekkakenttiä. Lopulta Pubiliiga vaihtui virallisiin otteluihin. Parhaimmillaan on pelattu Nelosessa. Pelipaikka on vaihdellut vuosien aikana Pansion hiekkakentältä Parkin tekonurmelle. Nyt Vitosen ottelut pelataan Urheilupuiston Yläkentällä.

Vuonna 2003 perustettu seura vietti taannoin 20-vuotisjuhliaan. Alkuperäisiä jäseniä ei ole enää seuratoiminnassa mukana, mutta seuran värit, vihreä ja musta, ovat yhä jäljellä.

– Nykyään seurassa on kaksi joukkuetta ja noin 60 jäsentä. Seuran edustusjoukkue pelaa Vitosta ja KuuLan kakkosjoukkue on Kutosessa. Seura pelaa futsalia Nelosessa. Kuuvuoren Laaki pyörittää yhä Pubiliigaa, jossa on mukana 14-18 joukkuetta ja liikuttaa noin 400 pelaajaa, kertoo seuran nykyinen puheenjohtaja Fredrik Wennerstrand, joka tuli toimintaan mukaan pelaajana vuonna 2015.

Seuran aloitus oli aikoinaan vahvasti akateeminen. Monet alkuperäisjäsenet olivat luonnontieteellisten linjojen opiskelijoita ja tutkijoita. Nyt vuosien myötä mukaan on tullut ”duunariosastoakin”. Silti osa pelaajista tulee yhä korkeakoulumaailmasta. Yhteistä on intohimo jalkapalloon.

Kun seurahistoriaa on jo useampi vuosi, on pelaajisto vaihtunut ajan myötä. Opiskelun jälkeen työpaikka on tuonut uuden elämäntilanteen. Työpaikan saamisesta onnitellaan. Se on aina hieno saavutus eikä joukkue jää sitä surkuttelemaan. Siihen kannustetaan, että elämässä pääsee eteenpäin.

Joka kausi Kuuvuoren Laaki tekee pelaajahankintoja. Vaihtuvuus on muutama pelaaja kausittain. Kertomalla toiminnasta esimerkiksi yliopiston ilmoitustauluilla ja olemalla aktiivinen sosiaalisessa mediassa saadaan uusia pelaajia. Laaki pyrkii näyttämään toiminnallaan ulospäin sellaiselta organisaatiolta, mihin halutaan tulla.

Pelaaminen liiton sarjoissa ei ole ilmaista. Kuuvuoren Laakilla on varainhankinnassa jo pitkät perinteet. Jäsenmaksut ovat tärkeä osa. Osa tuloista tulee pelaajien työnantajien kautta sponsorituloina.

Eräs tärkeä tulonlähde on Pubiliigan pyörittäminen. Seura järjestää avauskokouksen, ottaa vastaan ilmoittautumiset, laatii otteluohjelman, vastaa tuomariasettelusta ja ylläpitää nettisivuja. Näin Kuuvuoren Laaki on mukana osana turkulaista jalkapalloperinnettä.

KuuLa ei halua jämähtää urheilullisesti paikoilleen. Seura haluaa haasteita ja kilpailullisuutta. Sarjanousu takaisin Neloseen on tavoite. Sosiaalisuuskin on tärkeää, mutta kyseessä ei ehkä ole joukkue, jolle saunaillat ovat kauden tärkeimpiä tapahtumia.

Ulkopuoliselle Kuuvuoren Laaki vaikuttaa hyvin hoidetulta oikealta jalkapalloseuralta. Esimerkiksi harvalla alasarjajoukkueella on Vitosessa otteluissa kuulutukset, musiikkia, maalibiisi ja usein pallopojatkin.

Kuuvuoren Laaki aikoo olla olemassa tulevaisuudessakin.

– Seura on laatinut strategian, jolla pyritään auttamaan seuran jatkuvaa kehittymistä, ja että sen johtaminen ei olisi jatkossa henkilösidonnaista. Nykyinen hallitus onkin ollut todella innokas ja tehnyt kovasti töitä sen eteen, että seura saa strategian, arvot ja tavoitteet vuodelle 2024, ja siitä eteenpäin. Arvomme tulevat olemaan jatkossakin kunnioitus, yhteisöllisyys ja urheilullisuus.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!