Kuuvuoren Laaki on kulkenut Pubiliigasta kohti kirkkaimpia parrasvaloja

”Kupittaanpuiston Vartijat” oli yksi vaihtoehdoista uuden seuran nimeksi. Mallia olisi otettu Englannista legendaarisen Queens Park Rangersin mukaan. Onneksi päädyttiin kuitenkin supisuomalaiseen nimeen Kuuvuoren Laaki, KuuLa.

Lähinnä yliopiston ja Åbo Akademin opiskelijoista muodostunut kaveriporukka aloitti jalkapallon harrastamisen osallistumalla Pubiliigaan 2000-luvun alkuvuosina. Ylioppilaskylän opiskelijoiden silloinen kantapaikka Three Beers eli ”Trebari” toimi joukkueen tukikohtana.

Vaikka pelaajat pitivät Kuuvuoren aluetta henkisenä kaupunginosanaan, ottelut pelattiin aluksi Vesilaitoksen edessä olevalla hiekkakentällä, ei Kuuvuoren kentällä.

Tavoitteet nousivat nopeasti. Joukkue kolusi ensin vaihtelevalla menestyksellä harrastesarjan hiekkakenttiä. Lopulta Pubiliiga vaihtui virallisiin otteluihin. Nyt pelataan jo Nelosessa. Pelipaikka on vaihdellut vuosien aikana Pansion hiekkakentältä Parkin tekonurmelle. Nyt Nelosen ottelut pelataan Urheilupuiston Yläkentällä.

– Vuonna 2003 perustetun seuran alkuperäisiä jäseniä ei ole enää mukana, mutta seuran värit, vihreä ja musta, ovat yhä jäljellä, kertoo seuran puheenjohtaja Leo Brenner, joka yhdistyksen puuhamiehenä on myös yksi joukkueen pelaajista.

Seuran aloitus oli vahvasti akateeminen. Monet alkuperäisjäsenet olivat luonnontieteellisten linjojen opiskelijoita ja tutkijoita. Nyt vuosien myötä mukaan on tullut ”duunariosastoakin”. Silti suurin osa pelaajista tulee yhä korkeakoulumaailmasta. Yhteistä on intohimo jalkapalloon.

Kun seurahistoriaa on jo useampi vuosi, on pelaajisto vaihtunut ajan myötä. Opiskelun jälkeen työpaikka on tuonut uuden elämäntilanteen.

– Työpaikan saamisesta onnitellaan. Se on aina hieno saavutus eikä joukkue jää sitä surkuttelemaan. Siihen kannustetaan, että elämässä pääsee eteenpäin.

Valmentajat päättävät, onko ehdolla oleva pelaaja vahvistus. Valmentajatkin työskentelevät rakkaudesta lajiin, pitävät joukkueelle valmentajablogia ja analysoivat otteluvideot läpi.

– Joukkue muodostuu noin kolmestakymmenestä pelaajasta. Joka kausi seuran pitää tehdä pelaajahankintoja. Vaihtuvuus on muutama pelaaja kausittain. Kertomalla toiminnastamme yliopiston ilmoitustauluilla ja olemalla aktiivinen sosiaalisessa mediassa saamme uusia pelaajia. Pyrimme näyttämään toiminnallamme ulospäin sellaiselta organisaatiolta, mihin halutaan tulla.

Pelaaminen Nelosessa ei ole ilmaista. Kuuvuoren Laakilla on varainhankinnassa jo pitkät perinteet.

– Jäsenmaksut ovat tärkeä osa. Toinen tärkeä tulonlähde on Pubiliigan pyörittäminen. Järjestämme avauskokouksen, otamme vastaan ilmoittautumiset, laadimme otteluohjelman, vastaamme tuomariasettelusta ja ylläpidämme nettisivuja. On hienoa olla mukana osana ainutlaatuista turkulaista jalkapalloperinnettä. Osa tuloista tulee pelaajien työnantajien kautta sponsorituloina.

KuuLa ei halua jämähtää urheilullisesti paikoilleen. Seura haluaa haasteita ja kilpailullisuutta.

– Jalkapallo ei ole kuitenkaan koko elämä, mutta futiksesta saa siihen paljon voimavaroja ja energiaa. Kunnon ylläpitäminen on ensisijaisessa asemassa. Sosiaalisuuskin on tärkeää, mutta luulen, että olemme joukkue, jolle saunaillat eivät ole niitä tärkeimpiä.

Kuuvuoren Laaki on toistaiseksi vain yhden joukkueen seura.

– Viime aikoina on ollut alustavasti puhetta, että olisi hienoa, jos meillä olisi naisjoukkuekin. Monien pelaajien vaimot ja tyttöystävät pelaavat jo nyt, mutta muissa seuroissa.

ETUSIVU