Lapin kotiseutumuseolla on useita harvinaisuuksia

SATAKUNTA / LAPPI – Lapin graniittinen kotiseutumuseo on, kuten moni muukin vastaava, entisaikojen katovuosien varalle rakennettu lainajyvästö. Museosta löytyy kuitenkin muutama erikoisuus, jotka ovat kotiseutumuseoille perin harvinaisia. Jo museon pihapiirissä on yksi erikoisuus: viisi 1900-luvun alussa rakennettua kirkkotallia.

Lapin tavallista monipuolisempi kotiseutumuseo sijaitsee kirkonmäellä. Kirkkoväki saapui kaukaakin hevosilla. Juhlavaatteet puettiin vasta perillä ja hevosillekin tarvittiin asianmukaiset suojatilat. Harva talleista on kuitenkaan säilynyt. Sen sijaan Lapin vanhat alun perin yksityiset kirkkotallit ovat yhä hyvässä kunnossa.

Paikallinen maanviljelijä Toivo Vanhala muistetaan innokkaana kotiseutuihmisenä. Hän innostui keräämään vanhoja esineitä ja työkaluja, koska niitä löytyi runsaasti omalta kotitilaltakin. Vanhala myös käynnisti paikkakunnalla ainutlaatuisen valokuvien keruutyö. Vanhala ei ollut ainoastaan keräilijä, vaan myös kädentaitaja ja keksijä. Museossa on nähtävänä muun muassa oman malliin mukaan tehty klapikone ja pyykkikone.

Lapin kotiseutumuseon arvokkain kokonaisuus on mittava asekokoelma. Iso osa aseista on metsästystä harrastaneen Toivo Vanhalan perikunnan lahjoittamia. Lappi on tunnettu taitavaista aseseppäsuvuista. Seppäsuvun kantaisä Henrik Kniht syntyi 1700-luvulla. Myöhemmin suvun nimi vaihtui Rengmaniksi. Kotiseutumuseossa on myös useita Rengman-suvun valmistamia aseita ja asesepän työkaluja. Tiukat turvatoimet mahdollistavat arvokkaiden aseiden pitämisen kotiseutumuseossa.

Lapin viljamakasiinin kahteen kerrokseen on kerätty aseiden ohella laaja kokoelma paikallista historiaa eri ammattien työkaluista kiertokoulun penkkeihin. Eräs erikoisuus on nivelreumasta kärsineelle emäntä Eeva Isotalolle tehty kotitekoinen invalidituoli.

Museon pihapiirissä sijaitsevan entisen kappalaisen asunnossa on nähtävänä muun muassa vanhanajan kyläkauppa.

Kannattaa vierailla myös läheisen kirkon luona. Ympäristö on poikkeuksellisen kaunis ja hyvin hoidettu.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Museotie 2, Lappi (Rauma).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hakalan torpassa aistii eletyn elämän

LUE MYÖS: Sammallahdenmäki kuuluu Unescon maailmanperintölistalle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.