Lastenvaunumuseo Mukelo täyttyy sadoista vaunuista

PIRKANMAA / VIIALA – Syrjässä valtaväyliltä, Viialan Riitiälän kylässä, on eräs erikoisimmista kotimuseoista. Eija Mäenpään Lastenvaunumuseo Mukelo lienee ainutlaatuinen koko Suomessa. Museon kokoelma muodostuu omistajansa keräämistä eri aikakauden lastenvaunuista. Niitä on jo yhteensä noin 300. Vain osa mahtuu kerrallaan esille. Ja lisää kertyy.

Mäenpään lastenvaunuharrastus alkoi oman lapsen vaunuista. Eija halusi tukevat vaunut, jotka kestäisivät sekä pienemmän että isomman lapsen painon, kun perhe lähti kotoa kylälle. Ensimmäiset pienipyöräiset vaunut osoittautuivat epäkäytännöllisiksi sohjoisessa lumihangessa. Tilalle hankittiin isopyöräiset Silver Cross -laatuvaunut. Merkki on lastenvaunujen Rolls-Royce. Nyt vuosia myöhemmin Mäenpään Silver Gross -valikoima on liki täydellinen. Nykyään niitä valmistetaan vain tilauksesta.

Lastenvaunut ovat olennaisen osa lapsiperheiden arkea. Niitä käytetään päivittäin. Vaunujen hankintaan tarvitaan harkintaa. Silti tunnettakin on paljon mukana. 2000-luvulla käytännöllisyys ja turvallisuus ovat etusijalla. Osa valitsee viimeisimmän trendin mukaiset, osa haluaa retrohenkiset vanhat vaunut. Lastenvaunujen sanotaan kertovan nykysinkin vanhempien tyylistä ja arvomaailmasta.

Mukelo-museon vanhimmat lastenvaunut ovat 1800-luvulta. Silloin vaunut olivat lähinnä kaupungin varakkaiden perheiden ylellisyyttä. Kumipintaisia pyöriä ei vielä tunnettu. Rottinki oli yleisin materiaali. Koristeellisuus oli tärkeää. 1900-luvulla lastenvaunujen käyttö yleistyi. Mallit ja materiaalit kehittyivät yhteiskunnan ja teollistumisen myötä.

Terveyskäsitykset yleistyivät. Perheen rooli muuttui osana yhteiskunnan muutosta. Ennen vaunuja työnsivät vain lastenhoitajat. Isä työntämässä lastenrattaita oli vielä vuosikymmeniä sitten harvinainen näky.

Lastenvaunumuseo Mukelo sijaitsee Mäenpään aviomiehen vanhassa kotitalossa. 200 vuotta vanhan maatalon päärakennus on saanut uuden elämän lastenvaunujen myötä.

LASTENVAUNUMUSEO MUKELO

Osoite: Riitiäläntien 202, Viiala (Akaa).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.