Herraskosken ympäristö kanavineen on säilynyt hyvin alkuperäisen näköisenä

PIRKANMAA / VIRRAT – Hinaaja Panu sai kunnian olla ensimmäinen, joka kulki Näsijärven latvavesille rakennetun Herraskosken kanavan läpi. Pääosin työttömyystöinä rakennettu kanava valmistui 1900-luvun alussa. Virroilla sijaitseva yli 800 metriä pitkä kanava yhdistää Vaskiveden ja Toisveden järvet. Sulun pituus on 40 metriä ja sillä on syvyyttä pari metriä. Kanava on käytössä toukokuulta syyskuulle.

Kanavan sulkurakenteita on uudistettu useaan kertaan, mutta muuten kanavamiljöö on säilynyt hyvin alkuperäisen näköisenä. Herraskosken kanava ympäristöineen on yhä ilo silmälle. Ympäristön kauneuteen haluttiin panostaa. Kanavan reunoille istutettiin pihtakuusien ja sebramäntyjen rivistö. Kanavan partaat on ladottu suurista luonnonkivistä. Kanavanvartijalle rakennettiin komea asunto. Jugendtyylinen rakennus on Gustaf Nyströmin suunnittelema.

Alkuaikoina liikenne oli kanavalla vilkasta. Tarjanne- ja Pohjola -laivat kuljettivat matkustajia Tampereelle ostoksille. Järvialueilla matkustajaliikennettä tärkeämmäksi muodostuivat puutavarakuljetukset, tosin Herraskanavan uitto oli melko vähäistä. Autoistumisen myötä kanavan merkitys väheni. Kanava on kuitenkin pidetty kunnossa. 2000-luvun alussa kanava tyhjennettiin ensimmäistä kertaa. Tällöin voitiin havaita, miten luiskan vedenalaiset osatkin olivat hyvin säilyneet.

Rautainen kääntösilta toimi pitkään maantiesiltana. Sen korvattiin vuonna 1976 valmistunut kiinteällä sillalla. Historiallisesi arvokas kääntösilta palvelee yhä kevyen liikenteen siltana.

Sulun lähelle aiemmin puretun talousrakennuksen näköiseksi rakennettu kanavamuseo esittelee Hämeeseen rakennettujen kanavien historiaan. Museon toinen kerros on omistettu Herraskosken kanavan tarinalle. Kanavan läheisyydessä sijaitsee Virtain Perinnekylä.

HERRASKOSKEN KANAVAMUSEO

Osoite: Herrasentie 16, Virrat.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Virtain perinnekylä on monipuolinen koko perheen matkailukohde

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.