Gustav Albert Petrelius (1836-1910), jos joku, on oman muistomerkkinsä ansainnut. Petrelius kasvoi nuoresta liikeapulaisesta varakkaaksi liikemieheksi. Hän toimi Barkerin puuvillakehräämön johtajana, oli perustamassa useita uusia yrityksiä, kuten höyrylaivayhtiötä, kylpylaitoksia ja tulitikkutehdasta.
Menestyvänä liikemiehenä Petrelius muistetaan myös suurena hyväntekijänä.
Kun Petrelius kuoli lapsettomana, hän testamenttasi koko omaisuutensa Turun kaupungille. Testamenttivaroista muodostettiin G. A. Petreliuksen lahjoitusrahasto, jonka avulla kaupunkia kaunistettiin. Eräs tällainen hanke oli Leijona-suihkulähde.
Petreliuksen itsensä muistoksi pystytettiin vuonna 1915 Samppalinnanpuistoon Felix Nylundin suunnittelema muistomerkki, joka esittää naista ja lasta (Äiti ja lapsi). Monet pitävät sitä kaupungin kauneimpana muistomerkkinä.
Leijona-suihkulähteen tarina on vaiherikas, sillä kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan.
Eletään aikaa ennen Suomen itsenäistymistä. Turun kaupunki päätti julistaa kilpailun uuden muistomerkin toteuttamisesta. Varat siihen saatiin Petreliuksen testamentista. Muistomerkin sijaintipaikaksi valittiin Samppalinnanmäki.
Suunnittelukilpailun voitti kuvanveistäjä Gunnar Finnen (1886-1952) ja arkkitehti Armas Lindgrenin (1874-1929) ehdotus. Ensimmäinen maailmansota ja maassamme vallinnut rauhattomuus siirsi hankkeen tulevaisuuteen.
Kun Suomi oli itsenäistynyt ja olot rauhoittuivat, tuli aika käynnistää hanke uudestaan. Sijaintipaikaksi valikoitui Vähätori ja uuden kirjastorakennuksen edusta. Kilpailua ei enää järjestetty, vaan työ tilattiin suoraan Finneltä ja Lindgreniltä. Aihekin oli valmiina. Nuoren itsenäisen valtion symboli oli leijona.
Turun kaupungin ensimmäinen suihkukaivo valmistui keväällä 1924. Toivomuksen mukaan suihkulähteen huipulla pylvään päässä seisoo Suomen kansaa symboloiva pronssiin valettu leijona. Veistoksen merihevoset ja simpukat viittaavat meren merkitykseen Turulle. Graniittijalustassa on latinankielinen kiitos- ja muistokirjoitus lahjoittaja Petreliukselle.
Voiko veistokselle olla hienompaa paikkaa kuin Vähätori – etenkin nykyisin, kun koko aukio, Italian tyylinen piazza, on varattu vain kävelijöille ja ympäröivät komeat rakennukset on kunnostettu.
LEIJONA-SUIHKUKAIVO
Osoite: Linnankatu 2, Vähätori, Turku.