Luumäen Linnoitus- ja kotiseutumuseo tuo monelle kouluajat mieleen

ETELÄ-KARJALA / LUUMÄKI – Tomerannäköinen tätiopettaja karttakeppi tiukasti kädessään. Nuoriherra neuleliivi yllään ja käsi innokkaana pystyssä ahtaassa pulpetissaan. Taustalla nostalgisia pahvisia opetustauluja. Poljettava urkuharmoni, liitutaulu ja suomalaisen merkkihenkilön kipsinen rintakuva. Kuulostaako tutulta?

Luumäen Taavetissa sijaitseva kotiseutumuseo tuo monelle kouluajat mieleen, ainakin museon varttuneemmalle vierailijalle. Museon yhteen huoneeseen on rakennettu vanhan ajan nostalginen koululuokka. Vanhaa esineistöä riittää, sillä Luumäelläkin on kouluja lakkautettu.

Museo sijaitsee kunnantalon takana aivan venäläisten rakentaman Taavetin linnoituksen kupeessa. Itse linnoitus maavalleineen on hyvässä kunnossa, mutta alkuperäiset rakennukset eivät ole säilyneet. Poikkeuksen tekee upseerirakennus, jonka tiloihin Linnoitus- ja kotiseutumuseo on sijoitettu.

Tosin alkuperäisestä rakennuksesta on jäljellä lähinnä hirsirunko. Sisätilat on uudistettu, kattomateriaali vaihdettu ja seinät on laudoitettu. Rakennus vaikuttaa pikemmin 1950-luvun rakennukselta kuin 1700-luvun upseerien asunnolta. Rakennus onkin toiminut aikaisemmin lääkärintalona ja kunnanvirastona.

Vaikka museon tilat ovat rajalliset, on esille saatu monipuolinen kokoelma Luumäen historiaa aina esihistorialliselta ajalta alkaen. Luumäellä on tehty usein arkeologisia kaivauksia. Osa museon tiloista on varattu Taavetin linnoituksen esittelylle. Nähtävänä on myös perinteisiä luumäkeläisiä talonpoikaisesineitä. Vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta.

Paikallinen käsityötaito on myös huomioitu. Erikoisuutena ovat kauniit luumäkeläiset kuvatäkit. Kirkkomuseohuoneessa on historiallista esineistöä Luumäen toisesta kirkosta.

Museossa on ollut esillä myös Henri Parkon keräilykokoelmiin kuuluvia retrohenkisiä putkiradioita, televisioita ja soittimia.

LUUMÄEN LINNOITUS- JA KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Virastotie 2, Taavetti, Luumäki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kotkaniemi on palautettu presidentti Svinhufvudin aikaiseen asuunsa

LUE MYÖS: Taavetin linnoitus oli osa venäläisten Kaakkois-Suomen linnoitusjärjestelmää

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.