Taavetin linnoitus oli osa venäläisten Kaakkois-Suomen linnoitusjärjestelmää

ETELÄ-KARJALA / LUUMÄKI – Jalka pois kaasulta! Luumäen keskustaajaman Taavetin kohdalla kannattaa pitää tauko. Aivan Kuutostien varressa sijaitsee mielenkiintoinen kohde sotahistoriasta kiinnostuneille. Jos sattuu frisbee eli liittokiekko olemaan autossa, niin se kannattaa ottaa mukaan. Taavetin linnoitusalueelle on rakennuttu ”lentäville lautasille” kelpo rata.

Taavetin linnoitus on venäläisten rakentama. Sen katsottiin tulevan tarpeeseen, sillä Ruotsilla ja Venäjällä oli keskenään 1700-luvulla jatkuvia rajakähinöitä. Suuri Pohjansota (1700-1721) päättyi Ruotsin tappioon. Hattujen sodan (1741-1743) johdosta Venäjän joukot miehittivät Suomen. Näiden sotien seurauksena Ruotsin kaakkoisraja siirtyi Kymijokeen ja Vanha-Suomi liitettiin Venäjään. Suomen sodan (1808-1809) jälkeen Ruotsi menetti loputkin Suomen alueet Venäjälle.

Taavetin linnoitus oli osa venäläisten Kaakkois-Suomen porrastettua linnoitusjärjestelmää. Sen tehtävänä oli suojella keisarikunnan pääkaupunkia Pietaria ruotsalaisten mahdolliselta hyökkäykseltä. Taavetti rakennettiin 1700-luvulla kahdessa osassa. Ensin valmistui vallisarvista koostuva linnoitus, jonka koko oli 650 x 800 metriä. Toisessa vaiheessa rakennettiin linnoituksen sisäosa. Taavetista tuli pieni yli kahden tuhannen asukkaan kaupunki.

Taavetin sotilaallinen merkitys väheni 1800-luvun alussa. Rakennukset myytiin tarpeettomina huutokaupalla. Kivinen kirkkokin purettiin. Viimeisen kerran täällä nähtiin sotilaita 1800-luvun lopulla, kun Mikkelin tarkk’ampujapataljoonan reservi harjoitteli ampumista.

Linnoitusta on kunnostettu. Sen suojissa järjestetään tapahtumia, kuten Vallijamit ja Marttilan kylän markkinat. Linnoituksen sisällä kiertää eräs Suomen eksoottisimmista pururadoista.

Linnoituksen alkuperäisistä rakennuksista on säilynyt arestirakennus ja upseerirakennus. Jälkimmäisen tiloissa toimii kotiseutumuseo.

TAAVETIN LINNOITUS

Osoite: Taavetti, 6-tien varressa, Luumäki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kotkaniemi on palautettu presidentti Svinhufvudin aikaiseen asuunsa

LUE MYÖS: Luumäen Linnoitus- ja kotiseutumuseo tuo monelle kouluajat mieleen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.