Lyytikkälän tilalla asui seitsemän sukupolvea

ETELÄ-SAVO / SUOMENNIEMI – Lyytikkälän tilan isännän Esko Niemisen viimeinen säähavainto on kirjattu ylös muistivihkoon huhtikuun 18. päivänä vuonna 1979. Hän kuoli seuraavana päivänä 70-vuotiaana. Samalla päättyi Lyytikkälän tilan pitkäaikainen seitsemän sukupolvea kestänyt sukuhistoria.

Tila pysyi saman suvun hallussa runsaat kaksi ja puoli vuosisataa. Nyt sen omistaa Museovirasto ja Lyytikälän talo -säätiö vastaa toiminnasta. Kyseessä on hyvin säilynyt eteläkarjalainen maatila, joka kokonaisuutena kertoo nykysukupolville, miten aikoinaan maalla asuttiin.

Tilan historia alkaa jo 1700-luvulta, jolloin Matti Tuomaanpoika otti autioituneen tilan hoitoonsa. Tila oli alun perin kruunun ratsutila eli rusthollin aputila. Omistaja oli kuitenkin kadonnut sotavuosien myllerryksiin. Matti Tuomaanpoika omaksui kylän nimen sukunimekseen, Lyytikkä.

1800-luvulla Lyytikkälän tilasta tehtiin perintötila. Suvun viidennen polven isännästä Wilppu Lyytikäisestä tuli 400 hehtaarin suurtilan omistaja. Hän otti aktiivisesti osaa myös kunnalliseen päätöksentekoon. Tilan nykyinen ulkonäkö on Wilppu Lyytikäisen aikakaudelta. Tilan kartanomainen päärakennus valmistui 1867.

Tupa valtavine uuneineen on poikkeuksellisen suuri. Kannattaa kiinnittää huomiota päärakennuksen koristeellisiin ikkunoihin. Harvoin näkee maalaistaloissa yhtä hienoja lasikoristeita ikkunoissa. Wilpun ajalta ovat peräisin myös tilan monet nykypäivän asti säilyneet talousrakennukset.

Wilpun tytär Hilma jatkoi tilan hoitoa. Hän meni naimisiin Akseli Niemisen kanssa, joten samalla vaihtui omistajien sukunimi. Viimeinen isäntä Esko Nieminen oli Hilman ja Akselin poika. Esko on ikuistettu myös filmille, sillä Lyytikkälässä kuvattiin 1960-luvulla kansantieteellisiä elokuvia.

Suomenniemi on liitetty kuntaliitoksella Mikkeliin. Samalla Suomenniemi siirtyi Etelä-Savon maakunnasta Etelä-Karjalan maakuntaan.

LYYTIKKÄLÄN TALO

Osoite: Pajulahdentie 17, 52830 Suomenniemi (Mikkeli).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.