Virtasalmen kotiseutumuseo ja perinnepuisto

ETELÄ-SAVO / VIRTASALMI – Punamullattu kunnantupa tai kuten virtasalmelaiset sitä kutsuvat, Punainen tupa, tuli tarpeeseen. Virtasalmen kunta oli itsenäistynyt 1900-luvun alkuvuosina. Toimintaa varten tarvittiin uudet tilat. Paikka löytyi sopivasti kirkkoa vastapäätä tien toiselta puolelta. Kunnantuvaksi nimetty talo oli valmis vuonna 1913.

Rakennuksen toinen pääty oli tarkoitettu kokoustilaksi, toisessa päässä oli kaksi pientä kamaria. Lämpöä saatiin puilla lämmitettävästä suuresta uunista. Yksi kamareista oli varattu kunnallislautakunnan esimiehelle. Yhdessä huoneessa asui kunnantuvan emäntä Selma. Kokoustilassa oli pitkä pöytä ja penkit kiersivät tuvan seiniä. Kunnantupa oli tarpeellinen kunnalliselämän lautakuntien ja kuntakokousten käyttöön.

Punaista tupaa käytettiin kovilla pakkasilla myös kirkollisiin toimituksiin. Varsinainen kirkkorakennus oli talvella usein liian kylmä. Osalla koululaisista kotimatkat olivat pitkät. Niinpä jotkut pitkämatkalaiset pitivät kunnantupaa viikolla kortteerinaan. Vain pyhiksi mentiin kotiin.

Nykyään kunnantupa on yhä pystyssä. Sisätilatkin ovat suurimmaksi osaksi alkuperäisessä asussaan. Talon toisessa päädyssä on Virtasalmen käsityöläisten näyttelytila ja myymälä. Toinen pääty on varattu museotoimintaa varten. Sinne on kerätty vanhaa esineistöä eri puolilta Virtasalmea.

Kunnantuvan pihamaalle on rakennettu talkootyönä perinnepuisto 2000-luvun alkuvuosina. Sen avulla halutaan kertoa Virtasalmen perinteisIstä rakennuksista ja kasvikunnasta. Puiston pienoismallit ovat rakentaneet Pieksämäen Seudun Aikuisopiston veistospiiriläiset.

Puisto sijaitsee paikassa, joka maisemansa puolesta on kuin osa Virtasalmen mäkistä ja järvistä luontoa. Puistoon on kerätty paikallisia puutarhakasveja. Ne on saatu lahjoituksina virtasalmelaisten omista kukkapenkeistä.

VIRTASALMEN KOTISEUTUMUSEO JA PERINNEPUISTO

Osoite: Virastotie 1, Virtasalmi (Pieksämäki).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Valkeamäen maaseutumuseo on kyläläisten yhteinen ponnistus

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.